De Fabel van de illegaal 48, najaar 2001

Auteur: Gerrit de Wit


Stormfront-nazi's kampen met tegenslag

Eind april werd Nederland opgeschrikt door de bekladding van een joodse begraafplaats in Oosterhout. Op tientallen graven werden hakenkruizen en leuzen als "Jude raus" geklad. In juni werden de 3 daders gearresteerd. Zij bleken allen lid van de gewelddadige neo-nazistische organisatie Stormfront Nederland (SFN)1, die de laatste maanden vaker van zich liet horen.

Op 14 september moesten 2 van de 3 daders voor de politierechter komen. Het ging om Frans van der Heiden uit Oosterhout en Paul Peters uit Voorburg. Van der Heiden was de chauffeur van het drietal geweest en had de bivakmutsen en spuitbussen met verf geleverd. Hij had een hakenkruis gespoten op een buitenmuur van de begraafplaats en was naar eigen zeggen verder op de uitkijk blijven staan. Hij verklaarde er spijt van te hebben. De rechter veroordeelde hem tot 10 dagen onvoorwaardelijk en een werkstraf. Hoewel Peters ook spijt zei te hebben, verklaarde hij wel nog steeds achter de nazistische leuzen te staan. Hij zei na de kladactie uit SFN gegooid te zijn. Die zou dergelijke acties niet steunen. Maar in werkelijkheid is Peters nog steeds actief in SFN. Hij werd veroordeeld tot 35 dagen onvoorwaardelijk en een werkstraf.

Op 16 oktober vond het proces plaats tegen de derde dader, Steve M. Tegen hem waren meer aanklachten. Hij had bij een andere gelegenheid een man geschopt en een kopstoot gegeven, naar aanleiding van brieven die de man naar M. zou hebben gestuurd waarin deze hem voor "nazi" zou hebben uitgemaakt. M. werd veroordeeld tot 6 maanden cel en een schadevergoeding. De joodse gemeenschap in Breda en Oosterhout reageerde bijzonder teleurgesteld op de lage straffen. Volgens woordvoerder Heertje heeft de buitenwereld geen weet van het verdriet en de pijn die zo'n bekladding bij veel joodse mensen veroorzaakt.2 "Angst en herbeleving van de Tweede Wereldoorlog komen weer boven. Dit was een hele zware emotionele gebeurtenis."

"Blitzkrieg"

SFN werd in oktober 2000 opgericht door Olivier Oomen en Remy Hoven, nadat het tweetal de Nederlandse Volks Unie (NVU) met ruzie had verlaten. De beide oprichters werden in november 2000 samen met Dave Blom veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de antisemitische bekladdingen op een joodse begraafplaats in Den Haag. SFN weet een aantal extreem-rechtse oudgedienden aan zich te binden, alsmede tientallen jonge gabberskins die weinig tot geen politiek benul hebben. Die worden volgens Hoven vooral misbruikt als "opvulling" van de eigen gelederen. SFN is openlijk antisemitisch en dweept met het nationaal-socialisme en Hitler. Veel leden komen uit Zuid-Holland. Ook enkele jonge Leidenaren zijn actief in SFN. Zoals ene Briegitte, die een goed contact heeft met het SFN-kader. Ze opereert onder de naam "whitepower-girl88" en heeft een eigen website met haken- en keltenkruizen. Daarmee roept ze mensen op om SFN-lid te worden. Op een andere website schreef ze: "Hamaz, hamaz, alle joden, zwarten en linkse verraders aan het gaSS".

In zijn korte bestaan heeft SFN voor nogal wat opschudding gezorgd. Op 11 augustus doken tientallen SFN-leden op bij de Rotterdamse Dance Parade. Ze deelden honderden folders uit tijdens dit door duizenden mensen bezochte dansfestijn. De neo-nazi's raakten daarop slaags met Feyenoord-supporters en de politie. Op een extreem-rechtse website keek Remy Hoven daarop terug: "Kameraden SFN! Mooie 'Blitzkrieg'mars door Rotterdam. Terwijl de nikker-homoparade net voorbij was, dus het centrum nog propvol untermenschen-nikkers en dom kudde-volk was, waagde niemand de confrontatie aan." Hoven bedankte verder de SFN-leden die honden hadden meegenomen naar de folderactie, want die "hielden het zwarte addergebroed goed op afstand".

Op 8 september was het weer raak. Zo'n 60 SFN-leden verstoorden in Geleen een punkconcert in een jongerencentrum, waarbij veel skinheads aanwezig waren. Ze riepen racistische leuzen. Ook raakten ze slaags met aanwezige NVU-leden en concertgangers, waarvan enkelen zich later onder doktersbehandeling moesten stellen. De SFN-leden gooiden ook wat ruiten in. Deze verstoring veroorzaakte veel kwaad bloed onder de muziekliefhebbers en de skinheadscene. In het internet-gastenboek van de concert-organisator spuiden velen hun gal over de SFN-actie en zeiden wraak te zullen nemen. De naam Stormfront werd daarbij verbasterd tot "Strontfront" en het overdadige drugsgebruik van SFN-leden werd gehekeld.

Anti-fascistische tegenacties

Op 19 september trok een veertigtal overwegend jonge SFN-leden door de Amsterdamse binnenstad. Ze riepen anti-Arabische leuzen en deelden folders uit. De actie bleef niet onopgemerkt bij Amsterdamse anti-fascisten. In een mum van tijd verzamelde zich een grote groep activisten om de nazi's de stad uit te jagen. Die zagen de bui hangen en maakten gretig gebruik van een stadsbus die de opgetrommelde politie ter beschikking had gesteld. Toen de bus vertrok, gooiden anti-fascisten er nog een aantal ruiten van in. De nazi's werden naar Schiphol gebracht, van waaruit ze naar huis mochten.

Op 4 oktober stuitte SFN weer op verzet. Zo'n 20 leden verzamelden zich op het Nijmeegse station om folders uit te delen aan het winkelend publiek en kermisgangers. Onder hen waren Remy Hoven, Olivier Oomen en... Paul Peters, die naar eigen zeggen uit SFN gezet was. Nadat ze het station verlieten, werd de groep direct onderschept door de politie, en door een vrij grote groep gealarmeerde anti-fascisten. SFN moest terug het station in en Nijmegen verlaten. Opnieuw werd een actie afgebroken. De politie arresteerde geen enkele nazi, maar hield wel hardhandig enkele anti-fascisten aan.

Hitler-groet

Op 13 oktober werden in Den Haag 4 nazi's van 24 tot 33 jaar gearresteerd, waaronder zeker 2 SFN-leden. De mannen werden opgepakt wegens vernielingen, het bezit van traangas, het brengen van de Hitler-groet en het discrimineren van agenten. Twee van hen droegen een t-shirt van SFN en verklaarden op weg te zijn naar een SFN-bijeenkomst. De politie volgde verder een aantal andere extreem-rechtse figuren naar het huis van Remy Hoven in Scheveningen.

De aantrekkingskracht van SFN op groepjes geradicaliseerde jonge gabberskins, die overal in Nederland voor problemen zorgen,3 lijkt onverminderd groot vanwege de zeer losse structuur waarmee de organisatie werkt. Leden hoeven geen ingewikkeld lidmaatschapsformulier in te vullen, hoeven niet naar saaie partijtoespraken te luisteren en, niet onbelangrijk binnen SFN, er heerst geen taboe op het gebruik van drugs. Aan de andere kant heeft SFN zich door haar onbehouwen optreden niet erg geliefd gemaakt binnen het extreem-rechtse kamp. Tussen SFN en de NVU bestaat zelfs een openlijke vijandschap. Ze beschuldigen elkaar van verraad aan de nationaal-socialistische strijd en beide organisaties proberen elkaar het leven zo zuur mogelijk te maken. Verder worden SFN-leden aan de lopende band gearresteerd en veroordeeld, en dwarsbomen anti-fascisten hun activiteiten. Het is de vraag of de jonge aanwas bestand is tegen deze druk, die nog zal toenemen doordat SFN zich in rap tempo ontwikkelt tot wat in de ogen van Justitie een "criminele organisatie" is.

Noten

Terug