De Fabel van de illegaal 48, najaar 2001

Auteur: Gerrit de Wit


Extreem-rechtse band rockt "voor volk en vaderland"

Sinds enkele maanden is de uit de Bollenstreek afkomstige band Brigade M weer volop actief. De band speelde op een nationalistisch jongerentreffen in een gekraakte kazerne in Eindhoven, bracht een mini-cd uit en droeg bij aan enkele verzamel-cd's. De muzikanten hebben allemaal een extreem-rechtse achtergrond.

Brigade M werd in 1996 opgericht door 2 oud-leden van de ter ziele gegane hardcore-band Opel Kadeath (OKD). Ze noemden de band in het begin Brigade Mussert, een verwijzing naar de persoonlijke lijfwachten van NSB-leider Anton Mussert. De grote animator van de band was en is de rechts-extremistische bassist Tim Mudde uit Sassenheim. Mudde was bestuurslid van CP'86 en tot voor kort actieleider bij de extreem-rechtse organisatie Voorpost. Hij schrijft artikelen over hem onwelgevallige anti-racistische organisaties en individuen.

De eerste jaren bleven de activiteiten van Brigade M beperkt. Men leverde onder andere in 1997 het nummer "Eigen volk eerst" aan de extreem-rechtse verzamel-cd "Welkom in Sassem". Aan die cd werkte ook een aantal andere bandjes mee uit de vriendenkring van Mudde. De eerste persing van de cd telde naar eigen zeggen 1.000 exemplaren en was binnen 3 maanden uitverkocht. Kopieën kunnen overigens nog steeds bij Mudde besteld worden. Na deze cd werd het compleet stil rond de band.

'Frisse' jongens

Begin 2001 richt Mudde Brigade M opnieuw op. Als zanger wordt Dave Blom aangetrokken, die vooral bekendheid geniet als een van de veroordeelde antisemitische bekladderaars van een joodse begraafplaats in Den Haag in november 1999. Blom was lid van de inmiddels verboden CP'86 en van de onlangs ter ziele gegane extreem-rechtse splintergroepering Nationaal Offensief. Blom is nog steeds betrokken bij de Nederlandse Volks Unie (NVU) en wordt ook gezien in kringen van Stormfront Nederland. Als gitarist wordt ene Wickie bereid gevonden mee te spelen en als drummer wordt de Oegstgeestenaar Jasper Velzel aangetrokken. Velzel is de jongen achter het extreem-rechtse muzieklabel Berzerker Records, dat muziek distribueert van nazi-bands. Velzel bracht in 1998 al een demo-tape uit van zijn toenmalige metalband Vomit Sex. Op die tape noemt Velzel zichzelf "the-dead-little-animal-raper". Er staan tientallen liedjes op met de meest ranzige titels, zoals "Ripping a girl's tits off", "Kill all the goddamned gays" en "Pissing in your cunt while fucking you". De tape wordt opgeluisterd met tekeningen van vagina's. Ook Velzel was overigens betrokken bij Nationaal Offensief en Voorpost.

Brigade M neemt in snel tempo meerdere nieuwe nummers op en brengt een video-clip uit die op hun website te bezichtigen is. De band speelt 2 keer in een door rechts-extremisten gekraakte kazerne in Eindhoven. Verder brengt Brigade M eind juli een mini-cd uit met onder andere het oude nummer "Eigen volk eerst" en levert men 2 nummers aan Muddes nieuwe verzamel-cd "Welkom in Sassem 2". Van elk verkocht exemplaar van deze verzamel-cd gaat 2,50 gulden naar activiteiten om anti-fascisten dwars te zitten. Bij Mudde zijn ook t-shirts en stickers van Brigade M te bestellen. Deze stickers, met het opschrift "Brigade M, rock voor volk en vaderland", zijn aangetroffen in onder meer Leiden en Rotterdam.

Ode aan Waffen-SS

De teksten van Brigade M worden door de leden zelf omschreven als "radicaal en nationalistisch". De nummers hebben titels als "Schande voor ons ras", "Trouw aan rood, wit en blauw" en "Voor volk en vaderland". In het nummer "50.000 helden" brengt de band een ode aan de Nederlandse leden van de Waffen-SS die aan het Oostfront vochten. Zij zouden eerherstel moeten krijgen. En in het nummer "Lui, laf en lelijk" beschimpt de band anti-racisten. In weer een ander nummer zingt Dave Blom dat "het Turkse tuig in Nederland niets anders doet dan stelen" en "voorstanders van multicultuur eindigen tegen de muur".

Het bekendste nummer van Brigade M is "Eigen volk eerst" met onder andere de tekst: "Ik zie mijn volk ten ondergaan, ik zie haar aan de afgrond staan. Rassenvermenging, massacultuur, geven de doodsteek op den duur. De vijand heeft een front gevormd, dat moet gebroken, moet bestormd worden door alle nationalen. Bevrijd ons land van de rode kwalen. Nederland mijn vaderland, jouw volk zal schreeuwen: eigen volk eerst!" Volgens strafrechtdeskundige Schoep van de Leidse universiteit zijn de leden van Brigade M in overtreding.1 "De grenzen van het toelaatbare worden in sommige teksten overschreden", zegt hij. "De combinatie van de leus "eigen volk eerst" met aanklachten tegen rassenvermenging is discriminatoir en dus strafbaar. Aangifte is in dit geval niet nodig, het openbaar ministerie kan zelf besluiten tot vervolging."

Noot

Terug