De Fabel van de illegaal 48, najaar 2001

Auteur: Ellen de Waard


(Boekrecensie)

Slavernij in nieuw jasje

Henriette Akofa komt uit een welgestelde familie in Togo. De dood van haar broertje en zusje maakt dat ze ja zegt op een uitnodiging van een kennis van de familie om naar Parijs te komen. Ze zou daar naar school kunnen gaan in ruil voor wat licht huishoudelijk werk. De 15-jarige wordt echter meteen ingezet als huishoudster, bediende en kinderopvoedster. Van school komt niets terecht. Haar paspoort wordt afgenomen en Henriette is niet in staat om haar familie in Togo de ernst van haar situatie duidelijk te maken. Het gaat immers om een bekende van de familie.

Al haar gangen worden gecontroleerd en ze wordt meer en meer vernederd. Als ontbijt krijgt ze een pak conflakes waar ze een maand mee moet doen en verder krijgt ze de restjes van het avondeten van haar 'werkgevers'. Ze slaapt op de grond en mag met niemand praten. Ze wordt ingezet om kleding te verkopen op ambassades. Wanneer ze anderen om hulp vraagt, verklikken die haar. En dat betekent weer verscherpte controle. Na enkele jaren wordt ze doorverkocht aan een ander gezin waar de omstandigheden nog treuriger zijn. Zij is verworden tot een slavin die vanwege haar illegale status niet op officiële instanties kan afstappen.

Uiteindelijk slaat een buurvrouw alarm bij het Franse Comité tegen Hedendaagse Slavernij en wordt Henriette bevrijd. Haar slavernij heeft dan 5 jaar geduurd. Veel meisjes als Henriette worden ook als slavin gebruikt door ambassadepersoneel. Velen worden fysiek en seksueel mishandeld. Het ambassadepersoneel is politiek onschendbaar en kan niet vervolgd worden voor hun wandaden. Met hulp van het comité spant Henriette een proces aan tegen haar voormalige slavendrijvers. In eerste instantie worden die tot een gevangenisstraf veroordeeld, maar in hoger beroep slechts tot het uitbetalen van "achterstallig loon". Henriette schreef over haar gruwelijke ervaringen het indrukwekkende boek "Een slavin in Parijs". Ze volgt nu een opleiding tot verpleegkundige in Parijs.

"Een slavin in Parijs", Henriette Akofa. Uitgeverij: Arena, 36,50. ISBN: 906974418X.

Terug