De Fabel van de illegaal 50/51, voorjaar 2002

Auteur: Gerrit de Wit


(Boekrecensie)

Toenemend racisme

In de vierde editie van de "Monitor racisme en extreem-rechts" wordt de balans opgemaakt van de belangrijkste uitingen van racisme en rechts-extremisme in Nederland. Het rapport gaat over de ontwikkelingen in de jaren 1999-2001 en vergelijkt die met voorgaande jaren. Uit de rapportage blijkt dat racistische en extreem-rechtse voorvallen toenemen. In 1999 werden er 345 'incidenten' gerapporteerd, in 2000 waren dat er 51 meer. In werkelijkheid zijn er veel meer, want van veel voorvallen wordt geen aangifte gedaan bij de politie. Op grond van Engels onderzoek kan een ruwe indicatie worden gegeven van de verhouding tussen de gewelddadige voorvallen die wel en die niet bekend worden. Vertaald naar de Nederlandse situatie, moet men aannemen dat er minimaal 1.240 en maximaal 12.400 extreem-rechtse gewelddadigheden per jaar plaatsvinden.

De monitor maakt duidelijk dat extreem-rechtse partijen en organisaties als de CD, het Nederlands Blok en Voorpost de laatste jaren nauwelijks meer een rol van betekenis spelen. De Nieuwe Nationale Partij (NNP), de opvolger van de verboden CP'86, heeft wel meer leden aan zich weten te binden, maar het bemachtigen van een zetel in de Tweede Kamer wordt door de auteurs onwaarschijnlijk geacht. De teruggang van 'gematigd' extreem-rechts staat in schril contrast met de tamelijk sterke groei van neo-nazistische activiteiten en groeperingen. De Nederlandse Volks Unie (NVU) boekte een 'succes' door de demonstratievrijheid voor nazi's bij de rechter af te dwingen. Het afgesplitste en rivaliserende Stormfront Nederland is als een paddestoel uit de grond gerezen en blijkt een bron van gewelddadigheden en antisemitisme. Het rapport besteedt overigens speciaal aandacht aan antisemitische gewelddadigheden, en constateert een forse toename en verharding daarvan. Er wordt een verband gelegd met het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Ook blijkt dat de Nederlandse bijdragen zijn gegroeid aan racisme en extreem-rechts op internet, waar ook veel antisemitisme is. In Nederland treedt vooral het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) op tegen extreem-rechts op het net. De monitor is een aanrader voor iedereen die bezorgd is over de opkomst van extreem-rechts.

"Monitor racisme en extreem-rechts. Vierde rapportage", Jaap van Donselaar en Peter R. Rodrigues. Uitgever: Anne Frank Stichting en Universiteit van Leiden. ISBN 9072972724. Bestellen? Bel: 020-5567152. Kosten: €18,25 (inclusief porto).

Terug