De Fabel van de illegaal 52/53, zomer 2002

Auteur: De Fabel van de illegaal


Discussie over bevolkingspolitiek

In Dusnieuws, het blad van actiegroep Eurodusnie, werd onlangs gereageerd op het artikel "Van anti-globalisering naar anti-bevolkingspolitiek" dat stond in Fabel-krant 44/45. De reactie, getiteld "Van antibevolkingspolitiek naar anti-autoritarisme", was van de hand van Ernst Naber. Het voorstel van De Fabel om bevolkingspolitiek centraal te stellen, kon tot nu toe voornamelijk rekenen op domme scheldpartijen, zoals die van XminY-medewerker Kees Stad in actieblad Ravage. De Fabel stelt Nabers poging tot een serieuze kritiek daarom bijzonder op prijs.

De Fabel hamert bij de anti-globaliseringsbeweging steeds op het gevaar om schouder aan schouder te eindigen met nationalisten en nieuw-rechts. Ter voorkoming daarvan zou men moeten gaan denken vanuit een duidelijker links analysekader, zoals bijvoorbeeld een anti-bevolkingspolitiek analysemodel. In zijn reactie doet Naber drie pogingen - weliswaar tevergeefs - om aan te tonen dat men juist vanuit de ideeën van De Fabel kans loopt verzeild te raken in foute kringen.

In plaats van anti-bevolkingspolitiek wil Naber liever anti-autoritarisme centraal stellen, zeg maar anarchisme. Een sympathiek politiek gedachtegoed, dat als het goed is bij alle sociale, politieke en economische conflicten steeds de machtsvraag centraal stelt. Daar kan De Fabel zich wel in vinden. Maar wat dan? Het anarchisme biedt op zichzelf geen handvaten voor de keuze waar en hoe de strijd het beste te beginnen. Als een organisatie zich anarchistisch noemt, zegt dat nog niets over welke strijden of campagnes men oppakt. Daartoe is een analysemodel nodig dat bepaalde politieke processen centraal stelt, zoals het anti-bevolkingspolitieke analysemodel er dus een is.

De Fabel publiceerde een reactie getiteld "Word toch anarchist!" En dan...? op de Fabel Website.

Terug