De Fabel van de illegaal 52/53, zomer 2002

Auteur: Jan Tas


Deportatiemachine in hogere versnelling

Het aantal vluchtelingen dat Nederland kan binnenkomen neemt snel af. De Nederlandse overheid gaat zich nu extra toeleggen op het deporteren van afgewezen vluchtelingen. Al vanaf 1995 worden er grote groepen per chartervlucht afgevoerd. Sinds begin 2002 nemen de groepsdeportaties toe. En er zijn plannen om dat aantal nog verder op te schroeven.

In 2001 vonden er in totaal 7 groepsdeportaties plaats. De eerste van 2002 was op 15 januari. De IND zette 56 mensen tegelijk uit.1 Er zouden nog veel charters volgen, want staatssecretaris van Justitie Kalsbeek stelde dat er jaarlijks 13.000 mensen gedeporteerd zouden moeten worden.2 In de eerste vier maanden van 2002 vertrokken er al 8 chartervluchten naar Suriname, Congo, Togo, Kameroen, Kosovo, Roemenië en Bulgarije.

Bulgaren

De grootste groep gedeporteerden komt uit Bulgarije. Bulgaren werden direct via de media gecriminaliseerd. In februari, na een collectieve deportatie van 99 Bulgaren, publiceerde Trouw het artikel "IND zet bijna honderd criminele Bulgaren uit".3 Volgens een Justitie-woordvoerder gaat het "vaak om mensen die hier illegaal werken, zoals in het Westland. In Amsterdam zijn daar criminele activiteiten bijgekomen." Nederland zou overspoeld worden met Bulgaren. In de Volkskrant stond dat de Bulgaren, sinds hun visumplicht in 2001 werd opgeheven, "met bussen vol" Nederland binnenkomen.4

Groepsdeportaties zouden goedkoper en gemakkelijker te organiseren zijn dan individuele deportaties. Er worden nu minder mensen individueel gedeporteerd op lijnvluchten. Hun geschreeuw irriteerde de vakantiegangers en soms weigerden gezagvoerders om te vertrekken. Nu worden ze in een charter of een vliegtuig van de luchtmacht afgevoerd, onder bewaking van een overmacht aan marechaussees die ieder opstootje de kop in drukken. Er zijn geen ooggetuigen, dus het is eenvoudiger om mensen die zich verzetten in elkaar te rammen. En de deportaties gaan altijd door. Bij groepsdeportaties word samengewerkt door de IND, de marechaussee, de vreemdelingendienst, de luchtmacht en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook andere EU-lidstaten als Duitsland, België en Frankrijk doen mee.

Adviescommissie

Er kunnen altijd meer vluchtelingen gecriminaliseerd en gedeporteerd worden, vond de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACZV). In mei 2002 bracht men daarom een advies uit aan het ministerie van justitie.5 Er zouden volgens de commissie meer methoden ontwikkeld moeten worden om "criminele illegalen" te dwingen "mee te werken" aan hun eigen deportatie. Men bedacht daartoe maatregelen als zwaardere straffen en uitbreiding van het aantal cellen. Ook zouden gevangen illegalen alleen vervroegd vrijgelaten mogen worden als ze Nederland verlaten. Ook zouden voorwaardelijke straffen moeten worden omgezet in gevangenisstraf als een illegaal niet binnen de afgesproken termijn het land zou verlaten. De commissie wil voorts alle illegalen tot crimineel maken door illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen.

De commissie wil ook standaardprocedures om "vreemdelingen" tot "ongewenst" te kunnen verklaren

en om verblijfsvergunningen in te kunnen trekken. Zelfs erkende vluchtelingen zouden zo nooit meer werkelijk rust hebben omdat hun vluchtelingenstatus altijd weer ingetrokken zou kunnen worden. Terwijl dus de IND op steeds grotere schaal mensen deporteert, bedenken commissies als de ACZV al weer nieuwe categorieën mensen om te kunnen deporteren.

Noten

Terug