De Fabel van de illegaal 54/55, najaar 2002

Auteur: De Fabel van de illegaal


9 november: Kristallnacht-herdenking in Leiden

Op 9 november, de internationale dag tegen antisemitisme, organiseert De Fabel van de illegaal weer een Kristallnacht-herdenking. Die begint met een stadswandeling door het Leidse centrum langs 6 historische plekken die verband houden met de Tweede Wereldoorlog en het toenmalige antisemitisme. Steeds zal even halt gehouden worden voor een praatje over het antisemitisme van toen en nu. De wandeltocht begint om 19:00 uur bij molen de Put aan het Galgewater, niet ver van het station. De tocht duurt iets meer dan een uur. Aansluitend zal in eetcafé Las Vegas aan de Koppenhinksteeg de video "Jodenhaat, 20 eeuwen antisemitisme. Van kruis tot hakenkruis" vertoond worden. Aanvang: 20:30 uur, toegang gratis.

Tijdens de Kristallnacht op 9 november 1938 werden in Duitsland 7.500 joodse winkels, synagogen en huizen door de nazi's geplunderd en in brand gestoken. Joden werden gemarteld en verkracht, en minstens 90 van hen werden vermoord. De Kristallnacht dankt zijn naam aan de bergen glasscherven van de ingeslagen ruiten van joodse winkels, die de dag erna op straat lagen.

Het antisemitisme is al meer dan 2000 jaar oud en het is gedurende de hele Europese geschiedenis steeds nadrukkelijk aanwezig geweest. Joden zijn altijd achtergesteld. Vanaf de kruistochten is Europa steeds het toneel geweest van antisemitische pogroms. In 1190 werd Engeland "Judenfrei" gemaakt, in 1306 Italië en in 1492 Spanje. De nazi's probeerden dat zelfs met heel Europa te doen door de joden op industriële wijze te vernietigen.

Anders dan velen denken, is het antisemitisme na de shoah niet plotseling vanzelf verdwenen. Integendeel, antisemitisme is tegenwoordig weer zeer nadrukkelijk aanwezig. In heel Europa worden weer regelmatig joden in elkaar geslagen en vinden brandaanslagen plaats op synagogen en andere joodse gebouwen. Neo-nazi's ontkennen de shoah, vernielen begraafplaatsen en maken antisemitische muziek. New agers zeggen dat Hitler niets verkeerd heeft gedaan, of dat de joden de shoah over zichzelf afgeroepen hebben. En samenzwerings'deskundigen', christen- en moslimfundamentalisten en zelfs sommige 'linksen' menen overal joodse complotten aan te kunnen wijzen.

Met de tocht en de video wil De Fabel informatie geven over wat antisemitisme nu precies is, en aangeven dat we te maken hebben met een groeiend probleem.

Terug