De Fabel van de illegaal 54/55, najaar 2002

Auteur: Gerrit de Wit


Neo-nazi veroordeeld voor racistische aanval in Leiden

Op 26 januari 2002 mishandelden 5 neo-nazi's van de Nederlandse Volks Unie (NVU) bij het Centraal Station in Leiden twee migranten. Ze werden omvergelopen en geschopt, en ze kregen racistische opmerkingen naar het hoofd geslingerd. De NVU-ers werden gearresteerd. Daarbij nam de politie ook allerlei racistisch en nazistisch materiaal in beslag.

Een aantal van de neo-nazi's had eerder die dag meegedaan aan een NVU-demonstratie in Rotterdam. Ongeveer 80 nazi's, waarvan het merendeel uit Duitsland, riep daar leuzen als "Rum und Ehre für die Waffen SS". De politie trad er niet tegen op. In het centrum van Rotterdam demonstreerden tegelijkertijd ongeveer 300 anti-fascisten tegen de NVU. Door de grootschalige politie-inzet zagen die echter geen kans de NVU-demonstratie te verhinderen. Enkele tientallen Feyenoord-supporters wisten wel bij een groepje NVU-ers in de buurt te komen, en gaven hen een pak slaag.

Van de 5 NVU-ers die in Leiden de migranten mishandeld hadden, hoefde uiteindelijk alleen de Rotterdammer Dave IJsselsteijn zich op 20 september bij de Haagse politierechter te verantwoorden. Tijdens zijn proces bleek IJsselsteijn al vaker veroordeeld te zijn voor geweldsmisdrijven en mishandeling. Hij zou daarom ook onder psychiatrisch toezicht staan. IJsselsteijn ontkende de migranten mishandeld te hebben. Hij zou slechts tegen een van hen "aangelopen" zijn. De rechter hechtte weinig geloof aan zijn verhaal, zeker omdat de andere arrestanten al hadden verklaard dat er wel degelijk mishandelingen hadden plaatsgevonden. IJsselsteijn werd dan ook veroordeeld tot 120 uur werkstraf of 60 dagen cel.

Terug