De Fabel van de illegaal 54/55, najaar 2002

Auteur: Jan Tas


(Boekrecensie)

Dagboek van een ezel

"Dagboek van een ezel", een verzameling columns die zijn geschreven door de afgewezen Iraakse vluchteling Al Galidi, is een verademing in deze racistische en nationalistische tijden. Het boek maakt soms op een harde en soms op een komische manier duidelijk wat een vreselijke hel Nederland is voor vluchtelingen. Al Galidi is columnist bij de Leeuwarder Courant, De Gelderlander en Onze Wereld. Omdat hij in Nederland niet naar school mocht, heeft hij zichzelf de Nederlandse taal maar eigen gemaakt.

Vlijmscherp beschrijft hij de onmenselijke houding van het COA en de "terroristische organisatie" IND. Volgens hem zijn beide organisaties verantwoordelijk voor de zelfmoord van vluchtelingen. In "Op de koning der dagen" vergelijkt hij Koninginnedag 2000 in Amsterdam, waar de politie hard insloeg op mensen die op de trein wachten, met de situatie in Irak. "Als Koninginnedag betekent mensen te laten vliegen zonder vleugels, dieren gek maken, meisjes met knuppels in hun gezicht slaan, de menigte zachtjes over karate te laten praten en niet naar huis te kunnen, dan zijn alle dagen in Irak Koninginnedag."

In andere columns heeft hij juist een uiterst hilarische schrijfstijl. Hij vergelijkt bijvoorbeeld in "Roy en ik wachten op jouw telefoontje" zijn eigen situatie met die van de "ongecastreerde Tervuerense herdershond" Roy uit een dierenasiel. Roy is in lovende termen uitgeroepen tot "asieldier van de maand", om zo een baasje te kunnen vinden. Alleen "tegen katten heeft Roy wat; hij blaft constant naar ze, dus een tehuis zonder kat is een aanbeveling." Al Galidi beschrijft zichzelf daarop, in navolging van het verhaal over Roy, als "asielzoeker van de eeuw" en "een ongecastreerde Irakees". Om niet per ongeluk bij de verkeerde baasjes te belanden merkt hij over zichzelf op: "Tegen het ministerie van Justitie en mensen die werken voor het COA en de IND heeft Al Galidi wat; hij schreeuwt constant naar ze, dus een wereld zonder asiel is een aanbeveling."

"Dagboek van een ezel", Al Galidi. Uitgeverij: De Arbeiderspers, 12,00 euro. ISBN: 9029536438.

Terug