De Fabel van de illegaal 58, mei/juni 2003

Auteur: Eric Krebbers


"Witte" illegale arbeidsmigranten in hongerstaking

Op donderdag 20 maart 2003 zijn 30 "witte" illegale arbeidsmigranten voor onbepaalde tijd in hongerstaking gegaan. De actie vindt plaats in het pand van het Komitee Marokkaanse Arbeiders Nederland (KMAN) aan de Ferdinand Bolstraat 39 te Amsterdam. De beweegredenen van de actievoerders staan beschreven in een twee weken eerder uitgebracht manifest. Ondanks de gelijktijdig begonnen oorlog in Irak hebben de hongerstakers niet te klagen over persaandacht. Ze krijgen dagelijks bezoek van sympathisanten. Langs gekomen zijn ook de Leidse wethouder Rabbae, SP-Kamerleden en Amsterdamse gemeenteraadsleden van GroenLinks en de PvdA.

Na 6 dagen moesten 12 van de hongerstakers hun actie op last van de dokter afbreken. Deze mannen bleken fysiek en psychisch niet in staat om een hongerstaking goed te doorstaan. Veel "witte" illegalen zijn lichamelijk tot wrak geworden door de uitermate zware arbeid die ze jarenlang moesten leveren. Ook de stress en de onzekerheid over hun toekomst hebben inmiddels hun tol geëist. Dat alles, gecombineerd met een door de Koppelingswet vrijwel volledig gebrek aan gezondheidszorg, maakte het voor deze 12 mannen onverantwoord om hun hongerstaking nog langer voort te zetten. De meesten zullen wel aanwezig blijven bij de actie en zullen proberen degenen die doorgaan zo goed mogelijk bij te staan.

Een van de 18 resterende hongerstakers werkt in Nederland sinds 1970, twee anderen sinds respectievelijk 1974 en 1975. De anderen wonen sinds de tweede helft van de jaren 80 of begin jaren 90 in Nederland. Hongerstaker Dahimi: "Wij gaan niet meer weg uit het KMAN-pand. We stoppen alleen als we een verblijfsvergunning krijgen. Wij hebben ook recht op een waardig leven. Alle witte illegalen moeten een verblijfsvergunning krijgen."

Bij het ter perse gaan van deze Fabel-krant was de actie 16 dagen oud. Voor het meest recente nieuws, en de geschiedenis en achtergronden van de actie, zie de rubriek "Actueel en Acties" op de Fabel Website <www.defabel.nl/e01.htm>. Abonneren op het nieuws kan ook. Stuur een e-mail naar <info@defabel.nl> met daarin de tekst "Fabel Nieuws".

Terug