De Fabel van de illegaal 58, mei/juni 2003

Auteur: Ellen de Waard


(Boekrecensie)

Niet iedere prostituee wil slachtoffer zijn

Tien jaar geleden beschreef de Belgische schrijver Chris de Stoop in "Ze zijn zo lief, meneer" uitvoerig de keiharde praktijken van de internationale vrouwenhandel. Zijn gedetailleerde onderzoek sloeg in als een bom. Hij zette daarmee in één klap deze moderne vorm van slavernij hoog op de politieke agenda van veel Europese landen. Parlementaire onderzoekscommissies, nieuwe wetten en de ontmanteling van diverse criminele netwerken waren het gevolg.

Wie denkt dat De Stoop tevreden achter over is gaan leunen, komt bedrogen uit. Zijn nieuwste boek, "Zij kwamen uit het Oosten", is in feite een vervolg en kritiek op hetgeen zijn eerdere succesverhaal heeft opgeleverd. De Stoop verwoordt die kritiek in romanvorm. Zijn romanfiguren vertellen over de repressie tegen sekswerkers, die als gevolg van zijn boek een hoge vlucht heeft genomen. Razzia's hebben de vrouwen verder de illegaliteit en anonimiteit in gedwongen. En overheden misbruiken bewustzijnscampagnes die vrouwen voor de verleidingen van gewetenloze mensenhandelaren moeten waarschuwen als afschrikmiddel tegen migratie. De legitieme wens om via werk in het buitenland de levensstandaard te verbeteren, wordt daarmee afgestraft.

Dit alles wordt duidelijk aan de hand van de lotgevallen van de Albanese Xhina die via vrouwenhandel in de prostitutie terecht is gekomen. Via verslagen van diverse instanties van het repressie-apparaat krijgt de lezer inzicht in haar leven en in de achtergronden van arbeidsmigratie. Xhina weigert zich echter als slachtoffer op te stellen. "Zij kwamen uit het Oosten" is een mooie roman, die leest als een trein, en tegelijkertijd een heldere politieke boodschap heeft.

"Zij kwamen uit het Oosten. Een vertelling", Chris de Stoop. Uitgeverij: De Bezige Bij, 17,90 euro. ISBN: 902341134X.

Terug