De Fabel van de illegaal 68, januari/februari 2005

Auteur: Eric Krebbers


Boekrecensie

Italiaanse migranten

Italië behoort tegenwoordig tot de rijkste landen ter wereld, maar in het begin van de twintigste eeuw heerste er grote hongersnood. Een miljoen straatarme Italianen migreerde naar de VS. Amerika betekende hoop, maar de meesten gingen er niet bepaald op vooruit. Ze werden gediscrimineerd, gigantisch uitgebuit en leefden ook daar in grote armoede. Heel wat immigranten overleefden Amerika niet en anderen keerden jaren later berooid weer terug naar Italië.

Dat is ook het verhaal van de dappere veertienjarige Diamante die samen met zijn jonge nichtje Vita naar New York vaart. Ze belanden in het smerige en overbevolkte pension van haar oom. Diamante gaat kranten verkopen en komt later bij het spoor te werken. Maar hij raakt van de regen in de drup. Vita wordt opgepakt en gedwongen op school gezet. Ze verliezen elkaar uit het oog, maar hopen ooit samen nog een leven op te bouwen. Door de omstandigheden komt dat er niet meer van.

“Vita” is een epische roman, die niet alleen in de VS speelt, maar ook in het Italië van de Tweede Wereldoorlog wanneer de zoon van Vita de inmiddels teruggekeerde Diamante gaat zoeken. De schrijfster Melania Mazzuco baseerde de roman op haar eigen familiegeschiedenis. Een geschiedenis van armoede en mislukking waar de familie niet graag aan terugdenkt. En dat gold voor veel meer Italianen. Mazzucco’s roman maakte dan ook nogal wat los. De discussies die daarop loskwamen, hadden tot gevolg dat veel Italianen ook heel anders begonnen te kijken naar de immigranten die vandaag de dag naar Italië komen om de armoede te ontvluchten. En die net als toen genadeloos worden uitgebuit. Een aanrader.

“Vita”, Melania Mazzucco. Uitgeverij: Mouria, € 22,50. ISBN: 9045850710.

Terug