De Fabel van de illegaal 68, januari/februari 2005

Auteur: Ellen de Waard


Boekrecensie

In dit land wil niemand wonen

De roman “In dit land wil niemand wonen” draait om een man die na het stuklopen van zijn relatie op een dood punt zit. Vol nihilistische gedachten en met zelfdestructief gedrag wentelt hij zich in z’n ongeluk. Totdat een documentaire op tv hem doet besluiten een boek over vluchtelingen te schrijven. Hij meldt zich aan bij VluchtelingenWerk en gaat aan de slag. De vluchtelingen die hij ontmoet vertellen hun dramatische levens. Gruwelijke geschiedenissen van oorlog en dictatuur daar, en van bureaucratische en ontmenselijkende procedures hier.

Hij ontmoet de Somalische vluchtelinge Fadumo en wordt stapelverliefd op haar. Getraumatiseerd als ze is, en geconfronteerd met een kille asielprocedure, heeft ze haar verhaal nooit aan de IND kunnen en willen vertellen. Haar verhaal wordt gaandeweg de roman door de vluchtelingenwerker ontrafeld. Het zijn vaak schokkende passages. Aan het einde geeft ze haar allergrootste pijn prijs.

Voor degenen die bekend zijn met de wereld van vluchtelingen en illegalen in Nederland, biedt het boek veel herkenning. Daarnaast lijkt de auteur me van links-activistische huize, gezien de manier waarop hij bepaalde politieke gebeurtenissen beschrijft, het aanhalen van schrijvers en denkers uit anarchistische en links-revolutionaire hoek en de posities die hij kiest. Zo wordt in de roman niet de mens zonder verblijfsvergunning als illegaal gezien, maar het overheidsbeleid dat mensen uitsluit. Een interessant en lezenswaardig boek.

“In dit land wil niemand wonen”, Peter Lenssen. Uitgeverij: Baal, € 16,50. ISBN: 9075825269.

Terug