De Fabel van de illegaal 68, januari/februari 2005

Auteur: Jan Tas


Boekrecensie

Solidariteit in anonimiteit

“Solidariteit in anonimiteit” is de geschiedenis van de linkse Onafhankelijke Socialistische Partij (OSP). Het boek is geschreven aan de hand van interviews met oud-leden. Het gaat dan ook meer over hun persoonlijke geschiedenis dan over de politieke geschiedenis van de partij. De OSP was een kleine partij die maar kort bestond en relatief weinig invloed had. Toch geeft het boek een goed inzicht in de politieke geschiedenis van de periode van de roerige jaren 30 tot aan de jaren 90 van de vorige eeuw.

De OSP ontstond toen de linkse oppositie binnen de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) eruit stapte en zelf een partij oprichtte. Bij de daaropvolgende Tweede Kamer-verkiezingen haalde de OSP het teleurstellende resultaat van nul zetels en in 1935 ging de partij op in een nieuwe partij. De oud-leden gingen na de OSP elk hun weg, maar ze bleven politiek actief en door hun verhalen te bundelen is dit boek een belangrijke bijdrage aan het schrijven van de geschiedenis van onderop. Het is de geschiedenis van hoe ze hun solidariteit op uiteenlopende manieren in de praktijk brachten. In de klassenstrijd, het vakbondswerk, de anti-fascistische strijd, de hulp aan vluchtelingen uit Duitsland, de steun aan de republikeinen in de Spaanse burgeroorlog en de deelname aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Maar bijvoorbeeld ook bij de oprichting van belangenorganisaties als het COC en het Humanistisch Verbond.

In deze door en door rechtse tijden is er vrij weinig aandacht voor linkse geschiedenis. Wat er nog wel aan publicaties uitkomt, blijkt vaak erg wetenschappelijk en van bovenaf geanalyseerd. “Solidariteit in anonimiteit” vormt daar een positieve uitzondering op.

"Solidariteit in anonimiteit", Bart de Cort. Uitgeverij: Papieren Tijger, € 21,00. ISBN: 9067281212.

Terug