De Fabel van de illegaal 70, mei/juni 2005

Auteur: Ellen de Waard


Boekrecensie

Pleegdochter bedreigd met uitzetting

Het echtpaar Weltevreden is een gewoon Nederlands gezin. Met dien verstande dat ze een illegale Congolese pleegdochter hebben, Ngudi. Die werd aan hun zorg toevertrouwd omdat de biologische moeder niet in staat bleek om haar vele kinderen op te voeden en uit de ouderlijke macht gezet was. De pleegouders voeden Ngudi op met alles wat daar zoal bij komt kijken. Kleine dingen wijzen erop dat ze het de eerste drie jaar van haar leven niet makkelijk heeft gehad. Zo verstopt Ngudi eten op de meest vreemde plekken. Wie wat bewaart, die heeft wat, zo lijkt ze te denken. Jaar in jaar uit wordt de pleegzorg verlengd. De Congolese moeder mag haar dochter af en toe bezoeken, maar ze laat het nogal eens afweten. Het ziet er niet naar uit dat moeder ooit nog voor Ngudi mag zorgen.

Maar dan: regeltjes, papieren, wetten. Moeder raakt uitgeprocedeerd en moet Nederland verlaten. De Democratische Republiek Congo is veilig, volgens de Nederlandse overheid althans. Ngudi moet na 6 jaar bij haar pleegouders weg. Ze moet met haar biologische moeder mee, ook al is die uit de ouderlijke macht gezet. Procederen en protesteren biedt geen uitweg. Pleegvader Weltevreden besluit met eigen ogen te gaan kijken in Congo, waar zijn dochter terecht zal komen na haar uitzetting. Hij treft het land aan in chaos. Armoede, corruptie, burgeroorlog en verkrachtingen blijken aan de orde van de dag te zijn.

Henk Weltevreden weet het drama van zijn gezin scherp en met humor te beschrijven, zonder sentimenteel te worden. En ze zijn niet de enigen: er zijn meer illegale pleegkinderen in Nederland die gemangeld worden door het vreemdelingenbeleid. Wie verder een indruk van Weltevredens bevindingen in Congo wil krijgen, kan via zijn website een radio-documentaire afluisteren.

“Congo Blues”, Henk Weltevreden. Uitgeverij: RVU, € 12,50. ISBN: 9077164030.

Terug