De Fabel van de illegaal 74, januari/februari 2006

Auteurs: Gerrit de Wit en John Postma


Fenris Postorder slijt extreem-rechtse waar

Slabbetjes met het opschrift "kleine Germaan", rechts-extremistische muziek, speldjes en truien met White Power-symbolen en boeken over nazistische oorlogsmisdadigers. Het is sinds enige tijd allemaal verkrijgbaar via het Sassenheimse internetbedrijf Fenris Postorder. De drijvende kracht daarachter is de bekende fascist Tim Mudde uit Sassenheim. Die werd op 12 november 2005 nog gearresteerd bij een nazistisch muziekconcert in TsjechiŽ omdat hij materiaal bij zich had dat aanzet tot "rassenhaat".


Fenris Postorder staat bij de Kamer van Koophandel ingeschreven op naam van Tim Mudde, een voormalig bestuurslid van de verboden partij CP'86 en bekend vanwege zijn veroordelingen wegens racisme. Tegenwoordig leidt Mudde de Nationale Beweging en is hij zanger in de nazi-band Brigade M. De drummer daarvan, de Leidenaar Jasper Velzel, is ook betrokken bij Fenris. Velzel draaide een Fenris-stand tijdens het omstreden spirituele Ragnarock-festival in juni 2005.(1) Velzel kent het klappen van de zweep, want hij beheerde eerder het nazistische muziek-postorderbedrijf Berzerker Records. Dat werd door Justitie hard aangepakt. In mei 2002 werd Velzel namelijk veroordeeld voor het in bezit hebben en verspreiden van muziek met racistische, nazistische en negationistische teksten. Velzel werd vrijgesproken van het in bezit hebben van meerdere speldjes met hakenkruizen en SS-Totenkopfen, omdat niet bewezen kon worden dat hij die ter verspreiding in zijn bezit had.

Fascist Tim Mudde toont T-shirt op website van Fenris postorder
White Power

Fenris beschikt over een uitgebreide website waarop allerlei nationalistische en fascistische producten aangeboden worden. White Power-kruizen zijn te vinden op bierpotten, oorbellen, speldjes, truien, sleutelhangers, opnaaiers, petten, vlaggen en gespen. Ook verkoopt men Keltische en heidense sieraden. Op speldjes en stickers zijn teksten te vinden als "Het is fijn om blank te zijn" en "Nationalist Nederland". Ook de afbeelding van een confederale vlag prijkt op een speldje. Die vlag stamt uit de tijd van de Amerikaanse burgeroorlog en werd gebruikt door de zuidelijke staten die de slavernij in stand wilden houden. Op een ander speldje staan de naam en het logo van de Oi-punkband Foienoord. Mudde is daarvan de bassist.

Fenris kent ook een eigen kledinglijn met T-shirts met opdrukken als "Hardcore nationalist" en "Trouw aan rood, wit, blauw". Nationalistische humor is wel aan Fenris besteed. Zo is er een shirt geŽnt op het logo van de verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden, maar dan met de tekst "Nationalistische Nederlander". Op andere shirts staan leuzen als "Veget-AriŽr en nationalist" en "Biologisch verzet, neuken voor Nederland". Ook aan de kleintjes wordt gedacht. Voor hen heeft Fenris slabbetjes in de aanbieding met daarop teksten als "kleine Germaan" en "Ik mot geen Mac". Verder kunnen pennen met opschriften als "Nederlands voor de Nederlanders" en "Spreek Nederlands, schrijf Nederlands!" aangeschaft worden. Ook worden posters met het werk van de Leidse heidense kunstschilder Jeroen van Valkenburg verkocht. Dat is een goede vriend van Velzel en Van Valkenburgs reclamefolders en portfolio's lagen op de Fenris-kraam tijdens het Ragnarock-festival.

Boeken

Het postorderbedrijf verkoopt daarnaast tientallen boeken, waaronder titels van Franse nieuw-rechts kopstukken als Alain de Benoist en Guillaume Faye. Van die laatste heeft Fenris "La colonisation de l'Europe" in de aanbieding. Faye werd vanwege de racistische uitlatingen in dat boek in 2001 veroordeeld. Ook verkoopt Fenris biografieŽn van Adolf Hitler, zijn voormalige secretaresse Traudl Junge, NSB-leider Anton Mussert en de Vlaming Jules Declerq. Die was propagandaleider van het fascistische Verdinaso. Niet geheel verbazingwekkend staat ook het omstreden boek "De brand" van de Duitser JŲrg Friedrich in de schappen. Dat gaat over de geallieerde bombardementen op Duitse steden in de Tweede Wereldoorlog. Friedrich noemt de geallieerde bommenwerpers "Einsatzgruppen" en de brandende schuilkelders "crematoria". Critici verwijten hem neo-nazi's in de kaart te spelen en de Duitsers teveel als slechtoffers af te schilderen.

Verder zijn boeken en brochures te vinden van de rechtse complotdenker Peter Siebelt, de extreem-rechtse denktank Platform de Krijger,(2) en Vlaams Belang-parlementslid Filip de Man. Andere boeken gaan over de grondlegger van het conservatisme Edmund Burke en de "Nederlandse vrijwilligers in dienst van de Duitse Waffen-SS". Veel boeken op de Fenris-website zijn uitgebracht door uitgeverij Aspekt. Volgens Aspekt gebeurt dat zonder hun medeweten. De uitgeverij richt zich overigens al langer op de rechtse lezersmarkt en geeft een aantal bedenkelijke boeken uit.(3) Fenris slijt ook de laatste twee jaargangen van "De revolutionaire nationalist". Dat is het toenmalige partijblad van de CP'86. Het stond onder hoofdredacteurschap van Tim Mudde.

Muziek

Fenris verkoopt ook de nodige cd's. Die zijn op hun website onderverdeeld in de secties metal, neofolk en traditie, oi!, rock against communism (rac) en rock identitaire. Niet op alle cd's is wat aan te merken. Zo verkoopt Fenris bijvoorbeeld muziek van het a-politieke Oi!-label Rebellion Records uit Den Bosch. Maar Fenris slijt ook waar uit de nieuw- en extreem-rechtse hoek. Zo wordt in de rac-sectie de cd "Heritage" van de Engelse Combat 18-band Avalon aangeboden. Voorheen noemde deze band zichzelf 19th Twice, waarbij men doelde op tweemaal de negentiende letter van het alfabet. Dat maakt SS. Extreem-rechtse rock is ook terug te vinden op de dvd "Fest der VŲlker". Die is gemaakt tijdens een festival van de nazistische Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). Naast Brigade M is ook John Cartwright op de dvd te zien. Die is van oorsprong de zanger van de Schotse extreem-rechtse band Nemesis, maar hij treedt ook solo op. Op de dvd speelt Cartwright het nummer "True believer". Daarin vereert hij Rudolf Hess, de rechterhand en beoogd plaatsvervanger van Adolf Hitler. In de metal-sectie wordt onder andere een cd van Mordaehoth aangeboden. Dat is een heidense black metal-band en het geesteskind van de voormalige Brigade M-gitarist Remco Mettrop. Het is niet verwonderlijk dat Mordaehoth wordt aangeboden, want Mettrop is goed bevriend met Velzel en Van Valkenburg.

Ook wordt een split-cd verkocht van Brigade M en de fascistische black metal-band Calslagen. Afgelopen zomer waren de twee bands samen op tournee. Er ontstond een klein probleempje toen de drummer van Calslagen stopte omdat hij zich niet meer kon verenigen met de ingeslagen extremistische weg van de band. Velzel diende daarom tijdens de tour als invaldrummer. Calslagen gebruikt als bandlogo het symbool van een zwarte zon met een twaalfpotig hakenkruis dat in de vloer van het voormalige SS-hoofdkwartier Wevelsburcht is gemetseld. Ook van de Belgische openlijk fascistische black metal-band Kwelhekse verkoopt Fenris een cd. Daarop staat het nummer "Total Krieg" waarin de band de Arische oorlog aan joden verklaart: "De Zyklon B dringt door, hun lege hoofden vullend, langzaam zien zij hunnen dood, sterf nu voor uw Jodengod, Heil de krijgers der lage landen, verenigd tegen 't Jodenras, aanschouw den mars van 't Rijk, den wens van weleer vervuld", aldus Kwelhekse. Fenris maakt reclame op de nazistische website Stormfront Nederland en Vlaanderen en op het extreem-rechtse forum Holland Hardcore.

Arrestatie

Fenris speelt een belangrijke rol in de nationalistische en fascistische beweging. Vroeger waren extreem-rechtse producten en propaganda doorgaans alleen te verkrijgen op schimmige bijeenkomsten en nazi-concerten, maar nu kan iedereen het vanachter de computer bestellen. Daar zal helaas een wervende kracht van uitgaan. Fenris lijkt daarbij geleerd te hebben van het fiasco van Berzerker Records. Dat postorderbedrijf kreeg te maken met justitiŽle vervolging omdat men nazistisch materiaal verkocht. Het aanbod van Fenris is dan ook iets minder expliciet. Toch kent men tegenslag. Op 12 november 2005 kwam Mudde in de problemen toen hij met zijn handel een neo-nazistisch concert in het Tsjechische Zlata Olesnice aandeed. Het concert met meer dan 100 mensen werd gedwarsboomd door een grote politiemacht. Die verbood het concert, arresteerde diverse aanwezigen en nam nazistische handelswaar in beslag. De politie stopte ook twee auto's met Nederlanders. Daarin werden volgens de politie "neo-nazistische en racistische pamfletten, cd's, buttons en T-shirts" aangetroffen. Mudde en een ander bandlid van Brigade M werden kortstondig gearresteerd. Zij zullen zich mogelijk op een later tijdstip voor de Tsjechische rechtbank moeten verantwoorden vanwege het "aanzetten tot rassenhaat". Volgens de politie kunnen ze tot maximaal 3 jaar cel veroordeeld worden.

Noten

Terug