De Fabel van de illegaal 77/78, zomer 2006

Auteur: Gerrit de Wit


Extreem-rechts geweld in Alphen aan den Rijn

In Nederland komen bijna elke week wel rassenrelletjes voor. Groepen witte extreem-rechtse jongeren gaan daarbij op de vuist met gekleurde jongeren. In sommige gemeenten vormen zich kleine, maar geradicaliseerde groepen jongeren die in georganiseerd verband deelnemen aan extreem-rechtse activiteiten. Zo kampt Zoetermeer met de organisatie Jeugdstorm Nederland (1) en in de regio Drechtsteden is het Aktiefront Zuid-Holland Zuid actief. Alphen aan den Rijn kent het gewelddadige Skinhead Jugend Rijnland (SJR).


Barry Kluft (links) met SJR-spandoek op een NVU-demonstratie in Nijmegen
Uit een onderzoek van de gemeente Alphen (2) blijkt dat de spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen toenemen en dat groepen "Lonsdalers" regelmatig "allochtonen" uitschelden voor "kankerzwarten". Vechtpartijen tussen rechtse gabberjongeren en jongeren van Marokkaanse afkomst zijn schering en inslag. Ook worden er in Alphen regelmatig hakenkruizen en White Power-symbolen geklad, en worden er stickers van de extreem-rechtse organisatie Voorpost geplakt. Jongerenwerkers durven veelal niet meer alleen de straat op te gaan, omdat ze vrezen voor hun eigen veiligheid.(3) Alphen telt enkele tientallen extreem-rechtse gabberjongeren. Daar omheen cirkelt een veelvoud aan meelopers. Enkelen hebben zich georganiseerd in de SJR. Die kleine organisatie had korte tijd een website in de lucht. Daarop stelde men zich voor als "een nationaal-socialistische kameraadschapskring uit de Rijnstreek" die pleit voor "een heftig verzet tegen de zionistische staat en de Multicul. Gezamenlijk vechten wij voor een revolutie en machtsovername. Der sieg wird unser sein!". Verder werd gemeld dat men gezamenlijk afreist naar extreem-rechtse demonstraties, bijeenkomsten, herdenkingsmarsen en concerten, en dat men gevechtstrainingen organiseert. In "de toekomst" zou de SJR ook schiettrainingen willen gaan geven.

Geweld

SJR-leden gaan zich te buiten aan grof geweld tegen "allochtonen" en linkse jongeren. Zo ook de 21-jarige Alphense skinhead Barry Kluft, een prominent figuur binnen de SJR. Hij heeft een lang strafblad. Op 30 april 2005 sloeg hij meerdere malen in op een "skater". En op 15 mei 2005 mishandelde hij samen met vier geestverwanten twee jongens in een parkeergarage. In ieder geval een van die twee was "allochtoon". Die werd door Kluft zelf met een honkbalknuppel op zijn hoofd geslagen. De daders waren naar eigen zeggen specifiek op zoek naar "jongeren met een Marokkaanse achtergrond". Kluft had het initiatief genomen tot de mishandeling en zijn kornuiten voorzien van stokken, honkbalknuppels en bivakmutsen. Op 28 mei 2005 viel Kluft samen met de Alphenaar M. L. drie punkers aan. Beiden droegen daarbij een bivakmuts, en L. hanteerde een honkbalknuppel. Na een korte schermutseling zetten Kluft en L. het op een hollen. Een dag later werden beiden door de politie gearresteerd terwijl ze rondreden in een auto met een valse kentekenplaat. In de auto werd een vuurwapen gevonden. Daarop werd bij Kluft een huiszoeking verricht. Daarbij werden nog eens een nepvuurwapen en diverse honkbalknuppels aangetroffen. Kluft werd in september 2005 voor deze delicten veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook moest hij zijn slachtoffers een schadevergoeding van 2 duizend euro betalen.

Mededaders

Ook de andere daders werden veroordeeld. Barry van Loevestein uit Mijdrecht kreeg een werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenis. Michel Fransen uit Ter Aar en Sander Lam uit Alphen kregen beiden een werkstraf en 70 dagen gevangenis, waarvan een maand voorwaardelijk. M. L. was op het moment van de geweldpleging minderjarig en werd achter gesloten deuren berecht. De gabbers L. en Lam zijn overigens te aanschouwen op de website van de fascistische band Brigade M van Tim Mudde. Ze poseren op een foto samen met hun vriendinnen die allebei een T-shirt dragen met het opschrift "Trouw aan Rood, Wit, Blauw". Dat shirt wordt verkocht door Muddes postorderbedrijf Fenris Postorder.

Kluft doet ook mee aan allerlei extreem-rechtse bijeenkomsten. Zo probeerde hij in oktober 2003 deel te nemen aan een demonstratie van Nieuw Rechts en de Nieuwe Nationale Partij in Amsterdam. De demonstratie werd echter verboden nadat een aantal extreem-rechtsen, waaronder Kluft, weggejaagd werden door anti-fascisten. In januari 2004 nam hij deel aan een Nieuw Rechts-demonstratie in Den Haag, en in februari aan een demonstratie van de fascistische Nationale Alliantie (NA). In oktober 2004 bezocht hij ook een informatie-avond van de NA. In maart 2006 was Kluft aanwezig op een demonstratie van de nazistische Nederlandse Volks Unie (NVU) in Nijmegen. Daarbij droeg hij samen met een kameraad een spandoek waarop SS-doodshoofden en de letters SJR stonden.

Calslagen

Naast de rechtse gabberjeugd kent Alphen ook een klein groepje extreem-rechtsen die zich hebben gegroepeerd rond de nationaal-socialistische black metal-band Calslagen. De Leidenaar Jasper Velzel van Brigade M was enige tijd drummer van die band, maar het is onduidelijk wat zijn rol op dit moment is. Calslagen gebruikt als bandlogo het symbool van een zwarte zon met een twaalfpotig hakenkruis. Dat symbool is ook in de vloer van het voormalige SS-hoofdkwartier Wevelsburcht gemetseld. In 2005 speelde de band samen met Brigade M op allerlei nazi-festivals in Nederland, Duitsland, RoemeniŽ, TsjechiŽ, Hongarije en Frankrijk. Een optreden van de bands in november 2005 in TsjechiŽ liep in de soep, omdat de politie het festival verbood. Velzel en Mudde van Brigade M werden gearresteerd. Mudde zat daarop een maand in de Tsjechische gevangenis, omdat bij hem "neo-nazistische en racistische pamfletten, cd's, buttons en T-shirts" werden aangetroffen. In december 2005 gaf Brigade M een afscheidsconcert in Alphen. Zo'n 60 extreem-rechtsen kwamen opdagen.

Noten

Terug