De Fabel van de illegaal 77/78, zomer 2006

Auteur: Pauline Krebbers


Boekrecensie

De kannibalen

Ik stel me voor dat ik op een verlaten strandje lig ergens in Noord-Afrika. Het waait en is koud. Ik probeer mijn baby te beschermen tegen de kou. Ik heb niets dan alleen de kleren aan mijn lijf en misschien wat extra in een plastic tasje. Mijn identiteitspapieren, die bewijzen dat ik besta, heb ik moeten verbranden. Ik wacht in het donker op een bootje dat mij naar een onzekere toekomst zal brengen, en alleen mijn droom houdt me staande. Dat is gelukkig voor mij geen realiteit, maar helaas wel voor andere mensen. De berichten uit de media: "Grote groep Afrikaanse vluchtelingen op de Canarische eilanden geland", en "Vluchtelingen dood uit zee opgevist" zijn dan ook welbekend. En een onbekend aantal vluchtelingen komt letterlijk en figuurlijk nooit meer boven water.

In de roman "De kannibalen" van Mahi Binebine zijn de realistische achtergrondverhalen te lezen van een soortgelijke groep dappere mensen. Deze vluchtelingen wachten op het strand van Marokko op een mogelijkheid om naar Europa te vluchten. Terwijl het gemêleerde gezelschap weer, wind en regen trotseert, leert de lezer de achtergronden en vluchtredenen van alle groepsleden kennen. Het is alsof ze allemaal hun verhaal nog willen vertellen voor de grote sprong, om zo het eigen leven op de kaart te zetten en waarde te geven.

Reda, de halfzachte broer van de hoofdpersoon Azzouz. Nouara die met haar pasgeboren baby naar de vader van haar kind op zoek wil gaan. De immense en sterke Yarce uit Mali. Azzouz houdt er "eigenlijk niet van om over mijn leven te vertellen. Om de eenvoudige reden dat het niks aantrekkelijks heeft, niets dat een ander zou kunnen interesseren. Maar op mijn beurt meegesleurd door de dynamiek van de ontboezemingen, begon ik te vertellen hoe het idee om weg te gaan sluipenderwijs mijn geest was binnengedrongen en naarmate het rijpte, al mijn gedachten was gaan beheersen als een virus dat in staat was de rest van mijn dromen te vernietigen en alleen dat van mijn vertrek te sparen." Desondanks is het zijn verhaal dat het boek eenheid en diepgang geeft. Hij vertelt hoe hij opgroeit in een klein dorpje en op jonge leeftijd onder de hoede van zijn opa naar de nonnen in de grote stad vertrekt, die hem onder hun hoede nemen en hem onderwijzen.

"De kannibalen" is een mooi geschreven boek, dat ondanks de flashbacks en de belevenissen van diverse personen, één afgerond verhaal vertelt. Het frustrerende is dat geen van deze mensen beseft wat er in Europa op hen wacht: racisme, en nog meer wachten in een vaak onrechtvaardig asielsysteem. Soms jarenlang. Misschien zouden ze er dan niet meer aan beginnen, dat lange onzekere wachten in een donkere nacht op het strand.

"De kannibalen", Mahi Binebine. Uitgeverij: Atlas, € 12,50. ISBN: 9045014165.

Terug