De Fabel van de illegaal 77/78, zomer 2006

Auteur: Harry Westerink


Turkse dienstweigeraar vrijgelaten na internationale druk

De anarchist, anti-militarist en homo Mehmet Tarhan is op 9 maart 2006 onder druk van een internationale campagne vrijgelaten uit de Turkse militaire gevangenis van Sivas. Hij was veroordeeld tot 4 jaar cel wegens dienstweigering.


Mehtmet Tarhan
In Turkije moeten alle mannen tot 40 jaar in dienst. Er bestaat geen vervangende dienstplicht of recht op gewetensbezwaren. Dienstweigeren staat in de publieke opinie gelijk aan landverraad. Om hun dienstplicht te ontlopen ontvluchten daarom veel dienstweigeraars het land.(1) In Nederland heeft de zelforganisatie van Turkse dienstweigeraars Askere Gitme! (Ga niet in het leger!) in samenwerking met De Fabel van de illegaal en anderen actie gevoerd voor deze vluchtelingen.(2)

De vrijlating van Tarhan houdt waarschijnlijk verband met de recente veroordeling van de Turkse staat door het Europese Hof voor de mensenrechten in de zaak van een andere Turkse dienstweigeraar, Osman Murat Ülke. Turkije kreeg een boete van 11 duizend euro opgelegd, omdat men hem vernederend had behandeld. Ook Tarhan is in de gevangenis zwaar mishandeld. Daarop ging hij in hongerstaking. Na 28 dagen beloofde de Turkse staat hem niet meer te martelen. Met zijn vrijlating komt er misschien meer politieke ruimte voor de erkenning van het recht op dienstweigeren, mede met het oog op de mogelijke toetreding van Turkije tot de EU.

Vanwege zijn openlijke homoseksualiteit heeft Tarhan het in de gevangenis extra moeilijk gehad. Homo zijn wordt in de uiterst patriarchale militaire kringen beschouwd als een ziekte. Als na een vernederend lichamelijk onderzoek voor de autoriteiten vaststaat dat iemand homo is, dan hoeft hij niet in dienst. Tarhan weigerde aan dit onderzoek mee te werken. "Ik geloof niet in de behoefte aan een staat en ik voel me geen deel van welke staat dan ook. Ik wil nooit militaire machten versterken door handelingen die als een plicht van het staatsburgerschap worden beschouwd", aldus Tarhan.

Noten

Terug