De Fabel van de illegaal 77/78, zomer 2006

Auteur: Harry Westerink


Activiteiten van platform Stop de inburgeringsplicht

Het platform Stop de inburgeringsplicht, waaraan ook De Fabel deelneemt, heeft de laatste tijd flink van zich laten horen. Veel "allochtonen" en "autochtonen" zijn boos over de racistische inburgeringsplannen van minister Verdonk en willen in actie komen.


Oubollige "Nederlandse cultuur" (foto: Pauline Krebbers)
Op 20 mei 2006 gaven leden van het platform een workshop tijdens het Nederlands Sociaal Forum (NSF) in Nijmegen. De vooral uit "autochtone" hoek afkomstige workshopdeelnemers deden onder meer mee aan een ludieke inburgeringstest, opgesteld door platform-activist Cihan Ugural.(1) Het merendeel slaagde niet, net als velen bij de nationale test van Teleac.(2) Twee dagen later bespraken zo'n 25 mensen bij een discussiebijeenkomst in Amsterdam hoe de verplichte inburgering en de hetze tegen migranten en vluchtelingen het beste kan worden bestreden. Ugural las daarbij een humoristische column voor.(3) Omdat de bereidheid tot protest groot bleek, kan de Amsterdamse afdeling van het platform behoorlijk aan de weg gaan timmeren.

Op 28 mei had het platform een informatiestand op het muticulturele Dunya-festival in Rotterdam. Daar deelden activisten duizenden pamfletten uit, bedoeld om informatie te geven aan de half miljoen "niet-westerse allochtonen" die door de overheid gedwongen dreigen te worden om in te burgeren.(4) Vertalingen daarvan in het Engels, Frans en Turks zijn te vinden op de nieuwe webpagina van De Fabel tegen de inburgeringsplicht.(5) Vertalingen in het Arabisch, Papiamento, Farsi, Spaans en Portugees zijn in voorbereiding. Tijdens het festival ondertekenden honderden mensen het platform-manifest.(6)

Ook de FNV en het Landelijk Overleg Minderheden (LOM) hebben zich uitgesproken tegen de huidige plannen. De handtekeningenactie die zij in mei zijn begonnen, kan een belangrijke impuls betekenen voor het protest tegen de inburgeringsplicht. In een persverklaring heeft het platform zich wel kritisch uitgelaten over de afwezigheid van principiŽle kritiek van de FNV en het LOM op het verplichte en ook nog eens nationalistische en racistische karakter van de plannen.7 Het platform wil verder met behulp van een team van advocaten de inburgeringswetgeving juridisch gaan aanpakken. Daarnaast probeert het platform de parlementaire politiek te beÔnvloeden en op lokaal niveau het verzet tegen de integratiedwang te verbreden. Op 12 juni organiseert het platform een picketline bij de Tweede Kamer en op 17 juni voeren lokale platformafdelingen actie.

Wil je het platform-manifest ook ondertekenen of zelf pamfletten verspreiden? Mail: <info@stopdeinburgeringsplicht.nl>.

Terug