De Fabel van de illegaal 79, najaar 2006

Auteur: Gerrit de Wit


Kristallnacht-herdenking in Leiden

Op donderdagavond 9 november 2006, de internationale dag tegen antisemitisme, organiseert De Fabel van de illegaal weer een Kristallnacht-herdenking, dit keer in de vorm van een informatie-avond. Die vindt plaats in de ruimte van De Fabel aan de Koppenhinksteeg 2 in Leiden en begint om 20:00 uur. Na een inleiding over de Kristallnacht en het hedendaagse antisemitisme zal de documentaire "De terrorist Hans-Joachim Klein" vertoond worden.

Antisemitische cartoon van de door nogal wat linksen gewaardeerde tekenaar Latuff
De film gaat over Kleins deelname aan de Duitse radicaal-linkse verzetsbeweging Revolutionšre Zellen en over de aanslagen waar hij bij betrokken was. In die kringen draaiden Duitse en Arabische militanten er destijds hun handen niet voor om om willekeurige Joden te doden. Klein nam na een gijzeling van 70 ministers in het OPEC-gebouw in Wenen afstand van de Revolutionšre Zellen en schreef een boek over zijn ervaringen. Daarin uitte hij ook kritiek op het antisemitisme binnen de linkse beweging. Na de documentaire is er ruimte voor discussie.

Tijdens de Kristallnacht op 9 november 1938 werden in Duitsland 7.500 joodse winkels, synagogen en huizen door de nazi's geplunderd en in brand gestoken. Joden werden gemarteld en verkracht, en minstens 90 van hen werden vermoord. De Kristallnacht dankt zijn naam aan de bergen glasscherven van de ingeslagen ruiten van Joodse winkels, die de dag erna op straat lagen. Het antisemitisme is al meer dan 2000 jaar oud en het is gedurende de hele Europese geschiedenis steeds nadrukkelijk aanwezig geweest. Joden zijn altijd achtergesteld. Vanaf de kruistochten is Europa steeds het toneel geweest van antisemitische pogroms. In 1190 werd Engeland "Jodenvrij" gemaakt, in 1306 ItaliŽ en in 1492 Spanje. De nazi's probeerden dat zelfs met heel Europa te doen door de Joden op industriŽle wijze te vernietigen.

Ook hedentendage is het antisemitisme nadrukkelijk aanwezig. In heel Europa worden regelmatig Joden in elkaar geslagen en vinden brandaanslagen plaats op synagogen en andere Joodse gebouwen. Neo-nazi's ontkennen de shoah, vernielen begraafplaatsen en maken antisemitische muziek. En christen- en moslimfundamentalisten en zelfs sommige linksen menen overal Joodse complotten aan te kunnen wijzen.

Terug