De Fabel van de illegaal 79, najaar 2006

Auteur: Gerrit de Wit


Verkiezingsfeest Nieuw Rechts valt in het water

De extreem-rechtse partij Nieuw Rechts van de Rotterdammer Michiel Smit wil in november 2006 meedoen aan de Tweede Kamer-verkiezingen. Naar verwachting zal men geen enkele zetel behalen. De concurrentie op de ultra-rechtse politieke flank is namelijk zeer groot met soortgelijke, maar bekendere partijen als die van Hilbrand Nawijn, Marco Pastors en Geert Wilders. Toch wil men een poging wagen.


Michiel Smit wordt in het Oosterpark overstemd door anti-fascisten
Op 3 september 2006 organiseert Nieuw Rechts een verkiezingsbijeenkomst in een partytent op een verlaten Rotterdams plein. De bijeenkomst valt geheel in het water. Er komen slechts een handjevol mensen opdagen, waaronder aanhangers van het extremere Nationaal Collectief van voormalig NVU-lid Marc Peters, en Timo Dessť, moderator van het nazistische webforum Stormfront.

Ook is een delegatie aanwezig van het nazistische Jeugdstorm Nederland. Die komen juist om te protesteren tegen Smit, omdat hij homo is en een zionist zou zijn. Daarbij zou John Middelman van Nieuw Rechts Haaglanden op een forum Adolf Hitler beledigd hebben en dat pikt Jeugdstorm Nederland vanzelfsprekend niet. Uiteindelijk durven de jongeren niet veel te doen en blijft het conflict beperkt tot wat scheldpartijen over en weer. Als klap op de vuurpijl komt ook nog eens een groepje linkse clowns langs die Smit en kornuiten in de maling nemen. Ze marcheren de partytent binnen, strooien confetti, verstoren de bijeenkomst en verlekkeren zich aan de aanwezige koekjes. Ook delen ze folders uit waarin de draak met Nieuw Rechts wordt gestoken.

Programma

Het verkiezingsprogramma van Nieuw Rechts bevat overigens weinig nieuws. Het is een lange racistische tirade tegen moslims en migranten. Werkende Nederlanders moeten als eersten een woning toegewezen worden, kraken dient verboden te worden, illegalen mogen geen beroep meer doen op de gezondheidszorg, werkenden moeten voorrang krijgen bij een behandeling in het ziekenhuis, Nederlanders moeten voorrang krijgen bij de verdeling van werk, er moet een immigratiestop komen en mensen met een dubbele nationaliteit mogen geen uitkering meer krijgen en niet meer stemmen. Ook wil de partij het gebruik van soft- en harddrugs verbieden, het horeca-ondernemers toestaan om een racistisch deurbeleid te voeren, een stop op de bouw van nieuwe islamitische gebedshuizen, en alle moslims weren uit het leger.

Op 1 oktober wil Smit een speech geven bij de zogenaamde Spreeksteen in het Amsterdamse Oosterpark. Ook dat verloopt niet zonder problemen. Hij wordt weliswaar beschermd door een leger politiemensen, maar zo'n 100 aanwezige anti-fascisten weten zoveel herrie te maken dat Smits toespraak niet te horen is. Ziedend druipt hij af. Een anti-fascist weet ter plekke wel een duidelijk hoorbare speech te geven.

Terug