De Fabel van de illegaal 79, najaar 2006

Auteur: Gerrit de Wit


Nederlanders betrokken bij opgerolde Belgische nazistische cel

Begin september 2006 wordt BelgiŽ opgeschrikt door de arrestatie van 19 neo-nazi's en wapenhandelaren. Ze worden verdacht van het plannen van terroristische aanslagen. Bij huiszoekingen worden honderden wapens in beslag genomen, waaronder pistolen en uzi's. Van de 19 arrestanten zijn er 12 beroepsmilitair. De groep is betrokken bij de Vlaamse neo-nazistische splinter Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET), die ook met Nederlandse nazi's samenwerkte.


Thomas Boutens showt zijn wapens
BBET is een kleine, maar extreme nazistische organisatie waar de jodenhaat vanaf spat. Volgens BBET is "racisme zonder jodenhaat vergelijkbaar met het schminken van een aids-patiŽnt. Het lijkt allemaal leuk, maar het lost niets op". "De Jood" is volgens BBET "een ziekteverwekker", "een lintworm" die door de wc gespoeld moet worden. De BBET-website is een vergaarbak van allerhande artikelen waarin Joden en migranten op de korrel genomen worden. Ook vindt men er interviews met mensen uit het internationale extreem-rechtse milieu, zoals de Nederlandse "Zwarte Weduwe" Florrie Rost van Tonningen. BBET organiseert informatieavonden, herdenkt de hoogtijdagen van het Derde Rijk en de geboortedag van Adolf Hitler, en organiseert reisjes, vooral naar Duitsland, om nazi-plekken te bezoeken of deel te nemen aan extreem-rechtse betogingen. BBET organiseert ook paramilitaire trainingen, zowel op legerplaatsen als daarbuiten. Daarbij wordt met scherp geschoten en wordt geoefend met het maken en gooien van molotovcocktails.

Aanslagen

De Belgische justitie en veiligheidsdiensten blijken BBET al langer in het vizier te hebben. Twee undercoveragenten zijn geÔnfiltreerd in de groep, en al twee jaar worden de telefoons afgeluisterd van de 25-jarige hoofdverdachte, de beroepsmilitair Thomas Boutens. Uit die taps blijkt dat Boutens en zijn BBET-kameraden zinspelen op de liquidatie van Vlaams Belang-leider Filip Dewinter. De schuld daarvan zou dan in de schoenen van moslimextremisten geschoven worden, waarna in de heisa die daarop volgt Dyab Abu Jahjah van de Arabisch Europese Liga (AEL) door BBET geliquideerd zou worden. Uiteindelijk moet deze destabilisatie leiden tot de oprichting van een fascistisch Vlaanderen. Justitie grijpt in nadat uit de taps blijkt dat de organisatie meer en meer wapens inkoopt. Bij de arrestaties en huiszoekingen treft men naast de honderden vuurwapens ook kogelvrije vesten aan, en ontstekingsmechanismen voor landmijnen, nachtkijkers, geluidsdempers, een brief waarin een aanslag wordt opgeŽist, en een rugzak met een bom. Volgens Justitie waren de plannen nog niet concreet. Andere bronnen houden het zelfs op "cafťpraatjes". Maar een voormalig BBET-lid verklaart na de arrestaties op de Belgische zender VTM dat de plannen wel degelijk serieus waren. Ook de undercoveragenten stellen dat de BBET toch echt bezig was met het plannen van aanslagen.

Dat 12 van de verdachten militair zijn is niet verwonderlijk. Al jaren is bekend dat veel Belgische extreem-rechtsen werken in het leger, bij de veiligheidsdiensten en de politie. De meest bekende representant daarvan is de voormalige Schaarbeekse hoofdcommissaris Johan Demol. Die moest ontslag nemen wegens zijn fascistische sympathieŽn en lidmaatschappen. Tegenwoordig is hij Vlaams Belang-bestuurslid en fractievoorzitter in het Brusselse parlement.

Blood & Honour

Logo BBET
BBET is de meest extreme Vlaamse tak van de internationale nazistische beweging Blood & Honour (B&H). B&H wordt in 1987 in Engeland opgericht door de in 1993 overleden extreem-rechtse skinhead Ian Stuart Donaldson van de beruchte naziband Skrewdriver. B&H wil door het organiseren van Rock Against Communism-concerten, het publiceren van tijdschriften en het uitbrengen van muziek zieltjes winnen voor de nazistische skinheadbeweging. De muziek levert die beweging grote sommen geld op. In de loop der jaren breidt B&H zich uit tot een internationaal netwerk met afdelingen in heel Europa, de VS en zelfs Zuid-Amerika. In 1992 vindt er binnen B&H een scheuring plaats. Een radicalere vleugel splitst zich af en vormt Combat 18 (C18). Het getal 18 verwijst naar de eerste en de achtste letter van het alfabet en daarmee naar de initialen van Adolf Hitler. C18 verwijt de traditionele B&H-vleugel zich teveel te richten op de muziek en te weinig op politiek activisme. Het semi-ondergrondse Combat 18 onderneemt al snel gewelddadige acties tegen politieke tegenstanders en migranten. Dat ontspoort in regelrechte terreur met de bijhorende vervolging door justitie en interne strubbelingen binnen de B&H-beweging.

Tegenwoordig is C18 nog maar in een beperkt aantal landen actief. BBET staat in de C18-traditie, en in Engeland en Nederland opereren C18-volgelingen onder de naam Racial Volunteer Force (RVF).(1) De Nederlandse afdeling telt enkele tientallen aanhangers, en bestaat voornamelijk uit vroegere leden van de Nederlandse Volks Unie (NVU), die ontevreden zijn over de consensuspolitiek van die partij, en van het voormalige Aktiefront Nationale Socialisten van Eite Homan. Onlangs breidde de RVF zich nog uit met leden van het in Zoetermeer ontstane Jeugdstorm Nederland.(2) Ons kikkerlandje kent overigens ook nog de organisatie B&H Nederland.(3) Die is stukken groter dan de RVF en meer gericht op de traditionele B&H-beweging waarbij nazistische politiek hand in hand gaat met bier, muziek en uiterlijk vertoon.

Nationale Alliantie

Net als bij BBET staat bij de RVF antisemitisme hoog in het vaandel. Men loopt weg met Arabisch nationalisme en radicale islamisten. De aanslagen van 11 september 2001 worden in deze neo-nazistische kringen met gejuich ontvangen als een aanval op de in hun ogen door joden gecontroleerde VS en "het joodse financierskapitaal". In een verklaring stelt het RVF tegen dezelfde "uitwassen van de westerse decadentie te zijn als rechtgeaarde moslims". Er wordt in Nederland en BelgiŽ regelmatig door nazi's gedemonstreerd tegen de oorlog in Irak, tegen Bush en IsraŽl, en voor Iran. Daar zijn ook veelvuldig delegaties bij aanwezig van de RVF, BBET en de NVU. De demonstranten dragen vaak Palestijnse, Iraakse en Iraanse vlaggen, portretten van de Iraanse president Ahmadinejad en Osama Bin Laden, en roepen antisemitische leuzen.

NA-voorzitter Jan Teijn (links) en Virginia Kapic (rechts)
BBET onderhoudt ook nauwe contacten met de Nederlandse nazistische partij Nationale Alliantie (NA). Zo is een BBET-kaderlid in januari 2005 spreker bij een NA-bijeenkomst over "Activisme en zionisme". In mei organiseert de partij een lezing over "Ras en realiteit", met opnieuw een voordracht van iemand van BBET. Ook bezoeken NA-leden minstens twee demonstraties in BelgiŽ die mede georganiseerd zijn door BBET. Verder wordt het e-mailadres van BBET enige tijd gehost door de server van NA-voorzitter Jan Teijn. Daarnaast organiseert BBET paramilitaire trainingskampen waarbij volgens de NOS ook leden van de NA betrokken zijn. De Nederlandse justitie stelt op verzoek van de Belgische overheid een onderzoek in naar de betrokken NA-activisten. Omdat het om terrorisme gaat, neemt het Landelijk Parket het onderzoek op zich. De aandacht gaat vooral uit naar Virginia Kapic en Niek R. Kapic is een van de oprichters van de NA en beheert de internetsite van de partij. Ze trekt achter de schermen aan de touwtjes. R. was geruime tijd voorzitter van de NA-jongerentak, de Dietsland Jeugd. Inmiddels is hij meer op de achtergrond actief. Er loopt ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar de NA vanwege racistische en antisemitische uitlatingen op de partijwebsite.

Kamp

Op 5 maart 2005 doen zo'n 20 Nederlandse neo-nazi's van de NA, waaronder Kapic, en de meer traditionele Nederlandse B&H-tak mee aan een paramilitair trainingskamp met Vlaamse geestverwanten. De groep kampeert in 10 tenten in de bossen bij het Belgische Spa en beschikt over 7 militaire voertuigen. Gemaskerd, gekleed in gevechtstenues en gewapend met nachtkijkers houden ze patrouilles in de omgeving. 's Nachts om twee uur houden ze een aantal studenten aan en vragen hen op zeer intimiderende wijze naar hun papieren. De studenten schakelen de politie in. Die komt daarop in actie en houdt de nazi's aan. Men treft nazi-propagandamateriaal aan en ook steekwapens, waaronder stiletto's. De groep wordt de hele dag vastgehouden. Daarna wordt er een proces-verbaal opgemaakt wegens illegaal wapenbezit, het aanzetten tot "rassenhaat" en overtreding van de wet op de privť-milities. Het is vooralsnog onduidelijk of ook BBET-leden bij dit specifieke kamp betrokken waren.

De op C18 georiŽnteerde beweging is in Belgie en Nederland relatief klein, maar wel uiterst gevaarlijk. BBET blijkt immers te beschikken over grote hoeveelheden wapens, en maakt mogelijk plannen voor het neerknallen van politici om een "rassenoorlog" te ontketenen. Bij RVF-leden zijn in het verleden ook wel eens wapens aangetroffen, maar niet op deze schaal. Daarnaast maakt het minder radicale, maar evenzogoed nazistische en gevaarlijke B&H Nederland een groeispurt door. In maart 2006 organiseert men een SS-herdenking in het Belgische Lommel. Daar zijn zo'n 200 neo-nazi's aanwezig, waarvan ongeveer de helft afkomstig uit Nederland. Dat zijn verontrustende aantallen. Daarbij zijn er in het verleden ook al kaderleden van B&H Nederland met vuurwapens betrapt. Zelfs de AIVD maakt zich intussen grote zorgen en heeft de onderzoeken naar neo-nazi's flink uitgebreid.

Noten

Terug