De Fabel van de illegaal 80/81, winter 2007

Auteur: Gerrit de Wit


(Boekrecensie)

De cosmetica van het Vlaams Belang

Het extreem-rechtse Vlaams Blok zette jarenlang bevolkingsgroepen tegen elkaar op en maakte zich volop schuldig aan racisme. Het wekte dan ook geen verbazing dat het Blok in 2004 veroordeeld werd wegens discriminatie. Daarop richtte men het Vlaams Belang op, dat zich noodgedwongen netter voordoet dan het in werkelijkheid is. Zo hoopt men ook het cordon sanitaire te kunnen breken dat de gevestigde partijen om het Blok gelegd hebben. Inmiddels zijn enkele reguliere kranten ervan overtuigd geraakt dat het Belang daadwerkelijk milder is dan zijn voorganger, maar niets is minder waar.

In het boek "Wat u moet weten over het Vlaams Belang" schetst anti-fascist Marc Spruyt van www.blokwatch.be een ontluisterend beeld van de partij. Ondanks de recente cosmetische opsmuk brengt men nog steeds publicaties uit en doet men nog steeds uitingen waarvoor het Blok eerder werd veroordeeld. Men pleit voor een migratiestop en wil de al aanwezige migranten via pesterijen en "een terugkeerfonds" het land uitwerken. Ook wil de partij een territorialiteitsbeginsel op laten nemen in het Vluchtelingenverdrag van Genève, zodat enkel nog Europese vluchtelingen toegelaten kunnen worden tot de asielprocedure. Verder zou elke vluchteling gedurende zijn procedure opgesloten moeten worden in een detentiecentrum. Ook wil het Belang subsidies stopzetten van stadstheaters die te weinig Vlaams en dus te multicultureel zouden zijn. Uit het boek blijkt voorts dat de partijtop nagenoeg dezelfde is gebleven. In 2005 weigerden de drie Europese parlementsleden van het Belang een resolutie goed te keuren waarin de Holocaust werd veroordeeld. En in 2005 en 2006 spraken parlementsleden van het Belang op bijeenkomsten van het Sint-Maartensfonds, een organisatie van voormalige Vlaamse Waffen SS-ers die aan het Oostfront streden. Voor hen eist het Belang "een onvoorwaardelijke amnestie".

Steeds meer mensen in België willen toch het cordon sanitaire opheffen opdat het Belang kan deelnemen aan het landsbestuur. Ze menen dat de partij dan niet waar zal kunnen maken wat het de aanhang belooft. Zo zou men zichzelf kapot regeren. Spruyt keert zich terecht fel tegen de opheffing van het cordon. Er zou dan namelijk "een zware prijs" betaald gaan worden, omdat met het Belang aan de macht geweld, agressiviteit en spanningen alleen maar toe zullen nemen. Daarbij zal de partij haar mensen kunnen inplanten in de ambtenarij, de veiligheidsdiensten en de culturele sector. Daardoor zal de invloed van het Belang uiteindelijk nauwelijks meer weg te krijgen zijn.

"Wat u moet weten over het Vlaams Belang", Marc Spruyt. Uitgeverij: EPO, € 18,-. ISBN: 9064454213.

Terug