De Fabel van de illegaal 82/83, voorjaar 2007

Auteur: Gerrit de Wit


Europees extreem-rechts verenigt zich

Sinds januari 2007 zijn jodenhaters, holocaustontkenners, antiziganisten en andere rechts-extremisten in het Europees Parlement (EP) verzameld in de fractie Identiteit, Soevereiniteit en Traditie (IST). Daardoor zijn ze verzekerd van meer rechten, subsidies, spreektijd en ambtelijke ondersteuning. De in West-Europa relatief onbekende IST-leden uit Bulgarije en RoemeniŽ gaan vooral tekeer tegen Joden en Roma.


Demonstratie van de Liga van Poolse Families
Het parlement telt 785 leden die veelal zijn aangesloten bij een fractie. Om zo'n fractie te kunnen vormen moet men minimaal 20 parlementsleden zien te verenigen. Al jarenlang proberen extreem-rechtse politici als Vlaams Belang-leider Filip Dewinter gelijkgestemden in een Europese fractie te krijgen. In 1999 en 2004 strandden die pogingen, volgens Dewinter omdat het botste tussen de ego's van een aantal extreem-rechtse kopstukken. Eind 2005 riep het Europese FP÷-parlementslid Andreas MŲlzer in Wenen een aantal partijen bijeen in een nieuwe poging de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Dat resulteerde op 15 januari 2007, tijdens een zitting van het parlement, in de presentatie van de IST-fractie. Die wil zich sterk maken "voor christelijke gezinswaarden en de Europese cultuur en beschaving", en zich verzetten tegen de komst van migranten naar Europa en een EU-lidmaatschap voor Turkije.

Mussolini

De fractie telt precies 20 parlementsleden uit 7 landen. Het Franse Front National van Jean-Marie "de holocaust is een detail in de geschiedenis" Le Pen levert maar liefst 7 leden. Daaronder IST-voorzitter Bruno Gollnisch die in januari 2007 nog veroordeeld werd tot drie maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 5 duizend euro voor het in twijfel trekken van het bestaan van de gaskamers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Drie leden komen van het Vlaams Belang, waaronder IST-ondervoorzitter Philip Claeys. Twee leden zijn van de Italiaanse fascistische partij Azione Sociale (AS) van Alessandra Mussolini, kleindochter van dictator Benito Mussolini. Zij scheidde zich in 2003 af van de Alleanza Nationale (AN) nadat partijboegbeeld en toenmalig vice-premier Gianfranco Fini zich distantieerde van het beleid van Benito Mussolini. Het andere AS-lid is Luca Romagnoli, de leider van extreem-rechtse hooligans van de Romeinse voetbalclub Lazio Roma.

Verder omvat de Europese fractie Andreas MŲlzer van de Oostenrijkse FP÷. Die stond jarenlang aan het hoofd van het tijdschrift "Aula" dat regelmatig revisionistische artikelen publiceert en reclame maakt voor nazistische boeken. Ook het onafhankelijke Britse EP-lid Ashley Mote maakt deel uit van IST. Mote zat eerder bij de anti-Europese UK Independence Party, maar werd daar uitgegooid wegens misbruik van fondsen. Ook het Italiaanse Lega Nord en de Liga van Poolse Families waren lang in onderhandeling over toetreding tot de fractie, maar haakten te elfder ure af. De Liga kapte ermee, omdat men het gevraagde voorzitterschap niet kreeg.

Demonstratie van de Liga van Poolse Families. Op het spandoek staat: "Eskimo's! Wanneer bieden jullie je verontschuldigingen aan de Polen aan?" Het scheldwoord "Eskimo's" wordt door extreem-rechtse Polen gebruikt om Joden aan te duiden
Wratten

Vijf Europese parlementariŽrs van de Groot-Roemeense Partij (PRM) en een van het Bulgaarse Ataka (Aanval) complementeren de fractie. Beide partijen zijn relatief onbekend in West-Europa. De PRM keert zich vooral fel tegen Roma en Hongaren ("landverraders") die in RoemeniŽ leven. Ook Joden mag men niet, hoewel de partij zich de laatste jaren wat minder vaak expliciet tegen hen uitspreekt. De PRM-aanhang bestaat uit nationalisten en extreem-rechtsen, maar ook uit oud-communisten die met weemoed terugdenken aan "de goede oude tijd" van het RoemeniŽ van Ceausescu. Bij de nationale verkiezingen in 2004 haalde de PRM 13 procent van de stemmen en daarmee 48 zetels. De partij werd zo de op twee na grootste van RoemeniŽ. Bij de gelijktijdig gehouden presidentsverkiezingen werd partijleider Vadim Tudor in de eerste ronde derde met 12,5 procent van de stemmen. Tudor is een onbehouwen antisemiet. In zijn boek "A journal of the revolution" schrijft hij: "Joden zijn zoals wratten op een menselijk lichaam. In een ideale situatie leer je ermee leven, maar als de wratten groeien en het gezicht beperken, of de mens verhinderen om te spreken, dan is het te laat".

Namens Ataka zit de Bulgaar Dimitar Stoyanov in de fractie. Stoyanov en zijn partij pleiten onomwonden voor het verdrijven van de half miljoen Roma uit Bulgarije. Ook alle Turken en Joden zouden het land moeten worden uitgezet. Mensen die zich inzetten voor minderheden in Bulgarije worden door de partij "nationale verraders" genoemd. Ataka telt onder haar leden veel militairen, waaronder enkele generaals, en mensen uit de wereld van de politie en geheime diensten. Ataka-partijleider Volen Siderov publiceerde op de partijwebsite een namenlijst van 1.500 Joden met daarbij de opmerking: "Besmet met de pest, een gevaarlijk ras dat vernietigd had moeten worden de dag dat het ontstond". In zijn boek "The Boomerang of Evil" schrijft Siderov over "de leugens dat de gaskamers zogezegd miljoenen Joden uitroeiden". Volgens hem wordt "de legende van de holocaust" door Joden gebruikt om hun positie te versterken. Ataka haalde bij de Bulgaarse parlementsverkiezingen in 2005 zowat 10 procent van de stemmen. Na de overwinning verklaarde Siderov: "Eindelijk zullen de Bulgaren vertegenwoordigd zijn in het parlement. Het zal er niet meer vol zitten met homoseksuelen, zigeuners, Turken, buitenlanders en Joden, er zullen ook Bulgaren zitten!". In oktober 2006 behaalde Siderov 20 procent van de stemmen bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

Nieuw Rechts

Verwacht wordt dat Ataka en de PRM bij de later dit jaar te houden Europese verkiezingen in Bulgarije en RoemeniŽ versterkt uit de strijd zullen komen. De IST-fractie zal er dan nieuwe leden bij krijgen en haar positie verstevigen. Ook de Nederlandse partij Nieuw Rechts heeft inmiddels laten weten er wel brood in te zien om zich op termijn, als men ooit een Europese zetel zou behalen, bij de bruinhemden van IST aan te sluiten. Andere fracties in het EP hebben aangegeven IST te zullen boycotten.

Naast IST zitten er overigens ook nog andere extreem-rechtse partijen in het EP. Sommige daarvan, zoals de Deense Volkspartij en de Italiaanse Alleanza Nationale van Gianfranco Fini, zitten in de 44-koppige fractie Unie voor een Europa van Nationale Staten. Een andere uiterst rechtse fractie is de Onafhankelijkheid en Democratie Groep. Die telt 23 leden en bestaat onder meer uit de twee extreem-rechtse katholieke partijen Mouvement pour la France van Philippe de Villiers en de Liga van Poolse Families, die ook in de Poolse regering zit. De partij staat bekend om zijn haat tegen feministen, homo's en Joden. De jeugdbeweging van de partij kwam eind 2006 in opspraak nadat leden zich tijdens een manifestatie hadden verzameld rond een brandend hakenkruis, "Sieg Heil" riepen en de Hitlergroet brachten. Een andere Poolse regeringspartij, het fascistische Samoobrona (Zelfverdediging), zit ook in het EP, maar is bij geen enkele fractie aangesloten.

Terug