De Fabel van de illegaal 87/88, najaar 2007

Auteur: Gerrit de Wit


Extreem-rechts tegen “joods” MTV

Op 8 september 2007 demonstreerden zo’n 50 neo-nazi’s in Den Haag onder de naam “Comité stop MTV” tegen een dance-party van de gelijknamige muziekzender. Daarna trokken ze naar Voorschoten en vierden daar feest in een plaatselijke zaal. Massaal werd het Horst Wessel-lied gezongen en de Hitlergroet gebracht. De politie greep niet in. De Voorschotense politiek bezint zich nu op maatregelen.

   
NSA-demonstranten dragen een spandoek tegen MTV.
Het protest tegen MTV was georganiseerd door de Nationaal Socialistische Actie (NSA), dat is geďnitieerd door Jeugdstorm Nederland (JSN).(1) Op de demonstratie waren ook leden van het Aktiefront Nederland, en de oudgediende Eite Homan, kopstuk van het Racial Volunteer Force.(2) Al deze groeperingen staan een revolutionair en ‘anti-kapitalistisch’ nationaal-socialisme voor, in de geest van de Sturm Abteilung (SA) ten tijde van Hitler-Duitsland. De demonstranten posteerden zich voor de ingang van het terrein waar het MTV-feest plaatsvond. Nagenoeg iedereen was gekleed in het zwart en droeg een zwarte pet. Velen droegen ook een Palestina-sjaal. Het uiterlijk geheel deed denken aan een demonstratie van een links autonoom blok, een fenomeen dat al langer opgeld doet in extreem-rechtse kringen.(3) De NSA riep leuzen als “Tegen MTV en kapitaal, onze strijd is nationaal” en “Autonoom en militant: MTV moet aan de wand”.

Ook werden pamfletten uitgedeeld waarin de NSA zich tegen “de jodenzender” MTV keerde omdat die seks, drugs, alcohol, geweld en “rassenvermenging” zou propageren. MTV zou daarmee “jeugdbendes” in de hand werken die in de ogen van de NSA natuurlijk vooral uit Antillianen en Marokkanen bestaan. De MTV-programma’s zouden “immoreel” zijn en “de Nederlandse volksgeest verzieken”. De feestgangers moesten weinig hebben van de NSA en deden er veelal lacherig over. “Dan zet je toch gewoon de televisie uit”, was een van de opmerkingen. Het was een bizar schouwspel. Vooral voor wie enigszins bekend is met de levenswijze van de meesten van de neo-nazistische deelnemers. Die liepen te protesteren tegen geweld, drank en drugs, terwijl ze zich daar met regelmaat zelf aan bezondigen.

Horst Wessel-lied

Na de demonstratie vertrokken zo’n 35 neo-nazi’s naar Voorschoten. Daar liep men in colonne door het centrum. Volgens sommige buurtbewoners waren ze voorzien van een zwarte vlag met een hakenkruis erop. Uiteindelijk kwam men uit bij zaal De Groene Kikker, die onder valse voorwendselen was afgehuurd. De gealarmeerde politie greep niet in en liet de bijeenkomst op z’n beloop. Er werd bier gedronken en een toespraak gehouden door onder andere de antisemiet Stewart Mordaunt, voormalig Haags raadslid van de CP’86. Ook werd er een minuut stilte gehouden voor Ian Stuart Donaldson, de in 1993 dodelijk verongelukte voorman van de nazi-band Skrewdriver en leider van Blood & Honour Engeland. Meteen na de stilte werd massaal het Horst Wessel-lied gezongen en de Hitlergroet gebracht. Het Horst Wessel-lied was de officiële partijhymne van de NSDAP, de partij van Hitler. En Horst Wessel was een vooraanstaand SA-propagandist.

Toen ze hoorden van de gebeurtenissen, reageerden alle Voorschotense raadsleden met afschuw, zeker omdat er in april 2007 ook al een extreem-rechtse bijeenkomst in Voorschoten was. Daar kwamen toen zo’n 100 nazi’s op af.(4) GroenLinks zette de kwestie op de politieke agenda. In een raadscommissie stelde de partij dat “op geen enkele wijze de indruk mag ontstaan dat Voorschoten wel tolerant is tegenover rechts-extremisme”. GroenLinks vond het opmerkelijk dat de politie niet ingreep. Buurtbewoners zouden immers een vlag met een hakenkruis gezien hebben, en dat is strafbaar, aldus de partij. Ook verwees men naar Zoetermeer. Die gemeente zat een lokale groep extreem-rechtsen zodanig hinderlijk op de huid dat het probleem daar enigszins ingedamd raakte. Volgens GroenLinks is het mogelijk dat de extreem-rechtsen daarom nu een nieuwe stek in Voorschoten zoeken.

Burgemeester Staatsen, vindt dat marcherende nazi's de orde niet verstoren.
Morele plicht

Burgemeester Staatsen verdedigde zich in de commissie. Ook hij sprak zijn afschuw uit over de bijeenkomst, maar zag op dat moment voor de politie geen grond om in te grijpen. “Ze verstoorden de openbare orde niet”, aldus Staatsen. Maar op het moment dat een groep nazi’s in colonne door een gemeente loopt en omstanders daar aanstoot aan nemen, is de openbare orde überhaupt al verstoord, nog afgezien van de morele plicht om elke uiting van nazisme te bestrijden. Bij Staatsen speelde ook nog een andere overweging om niet in te grijpen. Hij vreesde bij een eventueel ingrijpen namelijk voor een escalatie, en dan “heb je aan een paar agenten niet genoeg”. Maar met behulp van korpsen uit buurgemeenten had hij binnen afzienbare tijd genoeg politie op de been kunnen krijgen. Het heeft er dan ook alle schijn van dat hij gekozen heeft voor de weg van de minste weerstand, en dat siert hem niet. Als doekje voor het bloeden laat Staatsen de politie en de Criminele Inlichtingen Dienst nu onderzoek doen naar de achtergronden van beide gebeurtenissen. Ook laat hij nagaan of georganiseerd extreem-rechts in Voorschoten zelf actief is. Verder worden er nadere afspraken gemaakt met alle verhuurders van accommodaties in de gemeente, zodat dit soort bijeenkomsten geen doorgang meer kunnen vinden.

Noten

Terug