De Fabel van de illegaal 87/88, najaar 2007

Auteur: Eric Krebbers


(Boekrecensie)

Sensueel Marokko

Marokko is doortrokken van seks, weet auteur Abdellah Taďa. Dat blijkt ook uit zijn prachtig geschreven autobiografische boek “Broederliefde”. Daarin schetst hij een sfeervol beeld van zijn jeugd. Abdellah groeit op in een gezin vol warme lichamelijkheid en ontdekt zijn homoseksualiteit via de liefde voor zijn grote broer, Abdelkébir. Hij mag vaak bij Abdelkébir op bed liggen, en verkent dan stiekem met zijn ogen urenlang diens lichaam. Hij aanbidt zijn broer. Wanneer die hem en zijn kleinere broertje een paar dagen meeneemt op vakantie naar Tanger, loopt de kleine Abdellah over van jaloezie. Want Abdelkébir blijkt verliefd op een onbekende vrouw. ’s Nachts kijkt Abdellah naar de lichtjes van Spanje, aan de overkant van de straat van Gibraltar. Later gaat hij studeren in Europa.

De seksuele termen waarin Taďa over Marokko schrijft, zal velen in Europa wellicht in verwarring brengen. Marokko is toch een preuts moslimland, met een strenge scheiding der seksen? Waar homoseksualiteit uit den boze is? Allemaal toneel, zegt Taďa in een interview. Vanwege hun imago, hun goede naam. ”Ze doen van alles dat volgens de geldende normen niet hoort, maar verbergen dat, onder een keurige djelabba, een onberispelijk imago. Dat is vreemd en fascinerend: alle Marokkanen weten dat ze er niet over moeten praten, ze doen het stiekem en genieten ervan. Het zijn allemaal grote acteurs.”

Marokko als seksueel land, dat was in rijkere westerse kringen allang bekend. Vanaf de jaren 50 en 60 trokken al veel avonturiers in die richting, en dat is vandaag de dag niet anders. Vooral homo’s kunnen er goed aan hun trekken komen. Veel jonge Marokkaanse mannen worden door armoede gedwongen mannelijke toeristen ter wille te zijn. In “Broederliefde” zegt een jonge Marokkaan dat hij het alleen met buitenlandse mannen doet. Want ging hij mee met Marokkanen, dan zou hij doorgaan voor een “zamel”, een homo. Mannen mogen het doen met mannen, maar uiteindelijk moeten ze kiezen voor de vrouw. Zo zijn de regels. Taďa is de eerste Marokkaanse auteur die openlijk uitkomt voor zijn seksuele geaardheid. De reacties in Marokko waren redelijk positief. Dat heeft er wellicht mee te maken dat het boek geschreven is in het Frans, en dus alleen door de wat verlichtere elite gelezen wordt. Taďa verwacht niet dat zijn openhartige boek snel in het Arabisch vertaald zal worden.

“Broederliefde”, Abdellah Taďa. Uitgeverij: Van Gennep, € 15,00. ISBN: 9789055158454.

Terug