De Fabel van de illegaal 91, voorjaar 2008

Auteur: De Fabel van de illegaal


Gezocht: witte illegalen

Hongerstaking van witte illegalen in Haagse Agneskerk in 1998 (foto: Esta Goossens)
Witte illegalen zijn arbeidsmigranten die voor 1992 naar Nederland zijn gekomen. Ze zijn weliswaar illegaal, maar hebben wel een sofinummer en hebben jarenlang belasting betaald. Door de invoering van de Koppelingswet in juli 1998 verloren ze plotseling al hun opgebouwde rechten. In de jaren daarop hebben zo’n 3.000 witte illegalen via hongerstakingen en allerlei andere acties alsnog een verblijfsvergunning afgedwongen. Een flink aantal viel echter buiten de boot vanwege de soms zeer rigide toepassing van de legaliseringsregels.

Tien jaar na de invoering van de Koppelingswet heeft een groep van zo’n 45 witte illegalen in Amsterdam de handen ineen geslagen om opnieuw de strijd aan te gaan voor verblijfsvergunningen. Alle groepsleden zijn voor 1992 in Nederland gearriveerd, de meesten ergens halverwege de jaren 80, anderen zelfs begin jaren 70.

De groep wil graag in contact komen met alle andere witte illegalen die nog in Nederland zijn. Dus: ben je zelf een witte illegaal, of ken je witte illegalen, vul dan het formulier van de groep in en stuur het op naar:

Amsterdams Comité Witte Illegalen (ACWI)
p/a De Fabel van de illegaal
Koppenhinksteeg 2
2312HX Leiden
Of: fax 071-5134907

Zie voor meer informatie over de kwestie van de witte illegalen: de speciale witte illegalen-pagina op de Fabel Website.

Terug