De Fabel van de illegaal 91, voorjaar 2008

Auteur: Gerrit de Wit


Kruisvaarders tegen de islam

Op 26 januari 2008 verzamelde zich een bonte groep activisten van Stop Islamisation Of Europe (SIOE) op de Dam in Amsterdam. Ze protesteerden tegen de vermeende islamisering en tegen de bouw van nieuwe moskeeën. Het was een bizar schouwspel. Ook anti-racisten lieten van zich horen.


SIOE-oprichter Anders Gravers voert het woord. De vrouw links achter hem is SIOE Nederland-leider Monique van der Hulst-Radix
SIOE is een nog jonge Europese beweging met kleine afdelingen in Nederland, Engeland, Denemarken, België, Frankrijk, Noorwegen, Polen en Duitsland. De organisatie is opgericht door de extreem-rechtse Deen Anders Gravers en de Engelsman Stephen Gash. SIOE heeft lak aan de vrijheid van godsdienst, verzet zich tegen de vermeende islamisering van Europa en eist een totale stop op de bouw van moskeeën. Verder strijdt men tegen de invoering van de sharia in het westen. Niet dat daar enige kans op is, maar toch. SIOE ontkent extreem-rechts te zijn en zegt dat racisme “de laagste vorm van menselijke domheid” is. Daarentegen zou “islamofobie een hoogtepunt van gezond verstand” zijn.

De Nederlandse SIOE-tak staat onder leiding van de Geert Wilders-adepten Monique van der Hulst-Radix en haar man Martin van der Hulst. De website van SIOE Nederland staat boordevol met eenzijdige verhalen over de islam en met links naar allerhande websites en fora waar het klagen over de islam verheven is tot volkssport nummer één. Een prominente verwijzing gaat naar de Engelse weblogger Paul Ray. Die wordt naar eigen zeggen binnenkort door Justitie vervolgd omdat hij met de teksten op zijn website raciale haat propageert. Ray ligt de laatste maanden zwaar onder vuur van anti-racistisch Engeland omdat hij het op zijn log opneemt voor aanhangers van de fascistische British National Party (BNP). “Dat zijn normale mensen die bezorgd zijn over de toekomst van hun bevolking”, aldus Ray.

Manifestatie

SIOE Nederland verwachtte dat er 300 mensen op hun manifestatie af zouden komen. Het werden er slechts 40. Dat kwam mede doordat SIOE vooraf had verklaard dat racistische symbolen, vlaggen en slogans tijdens de manifestatie niet toegestaan zouden zijn. Die zouden maar tot imagoschade lijden. Veel overtuigde neo-nazi’s bleven ook thuis vanwege de joodse Davidsster en de leus “Support Israël” die op de SIOE-website te vinden zijn. Op de extreem-rechtse fora Stormfront en Holland Hardcore schreef iemand: “Eenieder die voor de belangen van deze smerige jodenpijpers gaat demonstreren is geen echte en geen waardig nationaal-socialist!”. Maar omdat in hun ogen de strijd tegen de islam toch belangrijker is dan die tegen de Joden, kwam een aantal leden van die fora toch opdagen. Onder hen bevonden zich Ben van der Kooi en Thomas Wentzel. Van der Kooi zat eerder enige maanden in de bak op verdenking van het in brand steken van een moskee. Tijdens de manifestatie wisselde hij vriendelijke woorden uit met Van der Hulst-Radix. Wentzel plaatste eerder berichten op Stormfront en de website van de fascistische Nationale Alliantie. Tegenwoordig post hij op Holland Hardcore. Ook Peter van Egmond kwam nog even kort een kijkje nemen. Hij is bestuurslid van de extreem-rechtse Nationalistische Volks Beweging (NVB). Het grootste deel van de overige aanwezigen bestond uit libertariërs, rancuneuze webloggers, Geert Wilders-adepten, opportunisten, racisten, zelfbenoemde voorvechters van het vrije woord en teleurgestelde linksen, nu niet direct een gezelschap waar een grote aantrekkingskracht van uitgaat. De aanwezigen luisterden naar toespraken van onder andere Gravers en Gash, die overigens met een bord rondliep met het opschrift “Stop nazislam”. Er werd verkondigd dat “de gematigde islam niet bestaat” en er werden lachwekkende leuzen geroepen als “Leve Wilders” en “Viva Wilders”.

Tegelijkertijd demonstreerden zo’n 80 anti-racisten tegen de SIOE, waaronder een tiental clowns die ludieke leuzen riepen als “Stop de laminatisering van de Nederlandse huiskamers. Het tapijt moet weer terug op de grond”. De groepen werden uit elkaar gehouden door een overmacht aan politie. De anti-racisten deelden honderden folders uit aan het publiek en overstemden toespraken van de SIOE met een bak lawaai. Na een uur besloot de politie de SIOE-manifestatie te ontbinden.

Samenwerking

SIOE werkt regelmatig samen met extreem-rechts. Zo organiseerde Gravers met zijn Deense organisatie eerder een manifestatie waarbij hij Julius Børgesen van de Frie Danske Nationalister liet spreken, een uitgesproken White Power-organisatie. En op 11 september 2007 organiseerde SIOE in Brussel een internationaal protest tegen de vermeende islamisering. Men verwachtte wel 20 duizend mensen op de been te kunnen brengen. Maar het protest werd door de burgemeester verboden omdat steeds meer extreem-rechtse partijen zich erbij aansloten en hij wanordelijkheden verwachtte. SIOE zocht daarop contact met het Vlaams Belang. Die gaf de beweging juridisch advies in een poging het protest toch doorgang te laten vinden. De Duitse SIOE-vertegenwoordiger Udo Ulfkotte vond echter al snel dat het Vlaams Belang de zaak te veel naar zich toetrok. Hij distancieerde zich daarom van de manifestatie. De SIOE-oprichters Gravers en Gash waren het daar niet mee eens en wipten Ulfkotte uit het bestuur. Het verbod op de demonstratie bleef overeind, maar SIOE zette toch door. Uiteindelijk kwamen er slechts 200 demonstranten opdagen, waaronder aanhangers van SIOE, Gravers en Gash, Vlaams Belang-leden en andere extreem-rechtsen uit België en Nederland. De grootschalig uitgerukte politie arresteerde 154 mensen. Ook Vlaams Belang-leider Filip Dewinter belandde in de cel.

In december 2007 organiseerde SIOE nog een demonstratie in het Franse Marseille. Die richtte zich tegen de bouw van een nieuwe moskee. Minder dan 100 mensen kwamen opdagen. Op verzoek van SIOE werd de groep toegesproken door Bruno Mégret, jarenlang de tweede man in het extreem-rechtse Front National (FN) van Jean-Marie Le Pen. In 1998 verliet Mégret de partij na een onderlinge machtsstrijd. Hij stichtte daarop de extreem-rechtse partij Mouvement National Républicain. Gezien zijn gestalte en gedachtengoed wordt hij ook wel de “kleine Goebbels” genoemd.

Terug