De Fabel van de illegaal 92, mei/juni 2008

Auteur: Mariët van Bommel


Boekrecensie

Een jonge vrouw in de frontlinie

Dang Thuy Tram is een 25-jarige vrouwelijke arts die ervoor kiest om als vrijwilliger bij de Vietcong in Zuid-Vietnam in een veldhospitaal te gaan werken. Van 1967 tot 1970 helpt ze de levens te redden van honderden soldaten en burgers. Ze houdt een dagboek bij. In 1970 wordt ze doodgeschoten door het Amerikaanse leger. Een Amerikaanse soldaat die opdracht krijgt documenten te vernietigen, spaart het dagboek, tegen de regels in. Hij houdt het 35 jaar achter en geeft het in 2005 terug aan de inmiddels 81-jarige moeder van Thuy. Het dagboek is daarna uitgegeven met de titel “Dagen van vuur. Het dagboek van een jonge Vietnamese vrouw in de frontlinie.”

Kan een dagboek “slecht geschreven” zijn? Dagboeken zijn niet zorgvuldig geconstrueerd, maar een verwoording van gevoelens en gebeurtenissen die gebeurd zijn zoals ze gebeurd zijn, althans in het hoofd van de schrijver. De kracht ligt in de emotie van het moment zelf. Maar niet alle dagboeken zijn interessant voor buitenstaanders. Thuys dagboek laat sommige gebeurtenissen onbeschreven, terwijl de enkele kreten die er wel staan de lezer in het duister laten over het onderwerp van de passage. Toch is het boek zeker de moeite waard. Door het thema: de beschrijving van de alledaagse werkelijkheid van overleven in een door oorlog verscheurd land. De strubbelingen van een “bourgeois” vrouw die een volwaardig socialiste wil zijn. Ook heeft de schrijfster een bewonderenswaardig karakter. Thuy is jong, met verlangens en dromen. Toch is ze hard voor zichzelf en ze groeit als arts, partijlid en mens. Ze heeft heimwee, naar haar ouders, naar haar geliefde en naar vrede, maar ze blijft tot het einde strijden. Hoe verder je leest, hoe meer je toch hoopt dat ze niet zal sterven. Maar ook zij levert uiteindelijk haar bijdrage aan de weg vol “bloed en botten” die naar de overwinning voert. Het dagboek is een indrukwekkend ooggetuigeverslag van een dappere vrouw die met praktische, gevoelsmatige en ideologische hindernissen probeert te overleven in de Vietnamoorlog.

“Dagen van vuur. Het dagboek van een jonge Vietnamese vrouw in de frontlinie”, Dang Thuy Tram. Uitgeverij: Artemis, € 17,95. ISBN: 9789047200154.

Terug