De Fabel van de illegaal 92, mei/juni 2008

Auteur: Gerrit de Wit


Beverwijk als vrijplaats voor Grijze Wolven

Op 23 maart 2008 organiseerden de Grijze Wolven een zogeheten Nevruz-viering in Beverwijk. Het was alweer de tweede bijeenkomst in een maand tijd van deze extreem-rechtse beweging, verbonden aan de Turkse Partij van de Nationalistische Actie (MHP). Beverwijk groeit daarmee uit tot een vrijplaats voor Grijze Wolven.


Mustafa Yildizdogan maakt het Grijze Wolven-gebaar tijdens het concert in Beverwijk. Rechts een vlag van de Turkse Federatie Nederland.

Nationalistisch feest.
De Nevruz-bijeenkomst is volgens de Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts een poging om het Koerdische nieuwjaarsfeest Newroz van 21 maart in Turks vaarwater te trekken. “In de visie van Grijze Wolven bestaan er immers geen Koerden en ook geen separatistische feesten.” Al eerder in de maand, op 2 maart, organiseerden de Grijze Wolven-stichtingen Tükem en Bozok uit Amsterdam een “culturele bijeenkomst” in Beverwijk voor aanhangers van de Turkse Federatie Nederland (TFN), de mantelorganisatie van de Grijze Wolven. Plaats van handeling was, niet geheel toevallig, partycentrum Aladdin, in handen van de Turkse Beverwijker Faiz Yerlibuçak. Die kwam in 1997 als raadslid in opspraak vanwege zijn voorliefde voor de ideologie van de Grijze Wolven. De Onderzoeksgroep informeerde de Beverwijkse politiek en de lokale media,(1) en drong aan op het treffen van maatregelen om te voorkomen dat op de bijeenkomst racistische en nationalistische uitspraken gedaan zouden worden.

Nationalistische happening

Het protest had geen succes. De gemeente Beverwijk stak de kop in het zand en meldde de Onderzoeksgroep dat “uit de ons ter beschikking staande informatie geen sprake is van een Grijze Wolven-bijeenkomst”. De bijeenkomst kon dus ongestoord doorgang vinden. De zaal was tot de nok toe gevuld met 2.000 bezoekers. Zoals te verwachten droop de nationalistische retoriek als vanouds van de toespraken af. TFN-bestuurslid Musa Arslan sprak de aanwezigen toe: “We weten hoe moeilijk Turken het hebben in Nederland, maar al deze problemen kunnen overwonnen worden door Turk te blijven, familiebanden te verstevigen en nationalistische normen en waarden te omarmen!” Volgens een verslag op een Wolven-website raakten de bezoekers daarna in vervoering omdat de zangeres Seval Güles op het podium verscheen in een Osmaans kostuum met daarop 3 halve manen, het symbool bij uitstek van de Grijze Wolven.

De zanger Zafer Isleyen hief tijdens de bijeenkomst een loflied op de MHP aan: “Onze partij is de MHP, onze leider is Bahçeli, de Grijze Wolf is ons symbool, islam is onze godsdienst, het leidende land is Turkije, wij zijn op weg naar de macht”. Het aanwezige publiek zong uit volle borst mee. Ook de zanger Mustafa Yildizdogan trad op. Dat is niet verwonderlijk. Hij reist heel Europa door om muzikale bijdragen te leveren aan Grijze Wolven-bijeenkomsten. Niet zelden is de Turkse MHP-voorzitter Devlet Bahçeli daarbij aanwezig. In Beverwijk zong Yildizdogan: “Ik sterf voor jou, Turkije”. Het publiek scandeerde daarop: “Martelaren gaan niet dood, Turkije is ondeelbaar”, “Turkije is Turks en blijft Turks”, “Wij offeren ons op voor het vaderland” en het onvermijdelijke “Weg met de PKK”. TFN-voorzitter Güven Isçi bedankte tenslotte alle aanwezigen en benadrukte het belang van “het vieren van de eenheid” en dat “het bestaansrecht van de Turk uit het Turkse volk en haar vertegenwoordigers bestaat”. Maar van nationalisme is op dit soort bijeenkomsten gelukkig geen sprake, weet de gemeente Beverwijk.

Noot

Terug