De Fabel van de illegaal 93/94, zomer 2008

Auteur: Cihan Ugural


(Praatjesmaker)

Nederlander vermoordt leraar

UTRECHT - Rob B, een leerling van Nederlandse afkomst, stak woensdagmiddag zijn leraar Van den Sande neer. B. mocht van Van den Sande zijn toets niet meer herkansen, waardoor hij het jaar over moest doen. Dit frustreerde B. waardoor hij zijn mes pakte en zijn leraar in de buik stak. De leraar overleed in het ziekenhuis.

Bejaardenhuis in Nederland
Volgens de leraren en leraressen van Rob B. was hij een probleemkind thuis en had hij weinig contact met zijn ouders. Antropologe Schuiten vertelt dat Nederlanders, met name sinds de jaren 60, nog weinig contact hebben met hun familie. “Ze dumpen hun ouders in bejaardenhuizen, en die bezoeken ze dan maximaal twee keer per jaar”, aldus Schuiten. Volgens Schuiten heeft dat te maken met het egoïstische en individualistische karakter van de Nederlanders. Als bewijs voert zij de geschiedenis van Nederland aan. Schuiten: “Kijk maar naar wat de Nederlanders hebben gedaan in Indonesië, puur voor eigenbelang, puur om zelf rijker te worden.” B. zou volgens haar hebben gehandeld vanuit zijn egoïsme en individualisme. Het kon hem niet schelen of zijn leraar pijn leed of niet. Het ging erom dat hij zich goed voelde.

Neerlandist Kerker zegt dat Nederlanders nauwelijks empathievermogen hebben. “We hoeven niet eens zo ver de geschiedenis in te gaan. Nog geen 70 jaar geleden, tijdens de Tweede Wereldoorlog, hebben vele Nederlanders de Joden verraden. Dat komt omdat ze geen empathie hadden met de Joden”, aldus Kerker. Kerker vindt dat vandaag de dag ook weer blijkt dat bij Nederlanders het empathievermogen ver onder het gemiddelde ligt. Hij doelt daarmee op de omgang van Nederlanders met de “allochtonen”. Kerker: “De EU en verschillende ngo’s hebben zo vaak gezegd dat Nederland zeer discriminerend bezig is. En wie maakt zich daar druk om? Niemand.”

Naast het egoïsme, individualisme en het slechte empathievermogen, zou B. zijn leraar ook hebben neergestoken wegens gierigheid. Dat benadrukt historicus Casen: “Als iedereen voor zichzelf moet betalen in een kroeg in de Verenigde Staten, dan zeggen ze: ‘we go Dutch’. Zegt dat niet genoeg over hoe gierig de Nederlanders zijn?”, aldus Casen. Een ander voorbeeld dat Casen noemt is hoe de Nederlanders koekjes geven thuis. “Men krijgt maar één koekje bij de koffie.” Volgens de historicus werd Rob B. ook niet gefrustreerd omdat hij het jaar over moest doen, maar omdat hij een jaar extra schoolgeld moest betalen. “Dat kan hard aankomen bij Nederlanders. Het gaat uiteindelijk om enkele honderden euro’s.”

In de Tweede Kamer werd er uiteenlopend op de steekpartij gereageerd. Fractievoorzitter van ZwartRechts Nekkema vindt dat we na één incident niet alle Nederlanders ineens over één kam moeten gaan scheren. Maar de meerderheid in de Kamer was het daar niet mee eens. “Het zijn wel altijd weer die Nederlanders”, zegt Kamerlid Hoek. Volgens hem moeten de ouders gewoon opvoedcursussen krijgen, want “dit kan niet in Nederland”. Minister van Jeugd en Gezin Gaarvoet vertelde dat ze daar al een tijd mee bezig zijn. De leider van de Partij voor Beperking (PVB) en de voorzitster van Veranderen en Aanpassen in Tulpenland (VAT) zeiden echter beiden dat “dit soort lui” gewoon het land uitgezet moeten worden. Op de vraag waarheen, moesten de twee het antwoord schuldig blijven.

Terug