De Fabel van de illegaal 95/96, najaar 2008

Auteur: Roel Nagel


(Boekrecensie)

Onder mannen

Catherine Vuylsteke heeft een aantal homoseksuele mannen geïnterviewd die in Marokko wonen of een Marokkaanse achtergrond hebben. Het resultaat is te lezen in haar boek “Onder mannen. Het verzwegen leven van Marokkaanse homo’s”. De mannen houden hun levens en gevoelens zoveel mogelijk verborgen voor de buitenwereld, want bij ontdekking bestaat het gevaar van uitstoting uit de samenleving. Hun ouders zeggen bijvoorbeeld dat ze liever een zoon hebben die alcoholist of drugsverslaafde is, dan homo. Of liever een dode zoon dan een homozoon. Veel homo’s lopen daardoor met zelfmoordgedachten rond. Maar er zijn ook wel homo’s die redelijk open kunnen zijn over hun seksuele voorkeur. Bijvoorbeeld omdat ze zijn opgegroeid in een liberaal rijk gezin. Maar ook dat is geen garantie. Vuylsteke laat zien dat het probleem wel vaak groter is in armere gezinnen. De islam speelt ook een rol in het zelfbeeld van de mannen. Sommigen geloven niet meer omdat de islam hun levenswijze afkeurt. Anderen zien de moeite die ze hebben met hun gevoelens als een beproeving van Allah. Het zou een fase zijn waar ze doorheen moeten om daarna te trouwen en een gezin te stichten.

Repressie tegen homoseksuelen is groot in Marokko. Wel menen sommige mannen dat het klimaat langzaamaan wat aan het verbeteren is. Ze noemen daarbij het voorval van het homofeest in Tetouan in juni 2004, waarbij alle aanwezigen werden opgepakt en opgesloten. Maar daarna werd iedereen weer vrijgelaten, en werd er geen vervolging ingesteld. Terwijl op grond van wetsartikel 489 alle homoseksuele handelingen strafbaar zijn. Minder positief was de moslimfundamentalistische hetze van november 2007 tegen een vermeend homohuwelijk. De meeste geïnterviewde homo’s hebben geen zin om te strijden voor emancipatie. Ze zeggen wel te kunnen leven met een geheim bestaan. Waarom zouden we er anderen mee lastig vallen, redeneren ze. Uit het boek blijkt dat er nog veel moet gebeuren voordat homoseksualiteit in Marokko geaccepteerd raakt. Maar ook in het zo vrije Nederland is op dat gebied nog een boel werk te verzetten.

“Onder mannen. Het verzwegen leven van Marokkaanse homo’s”, Catherine Vuylsteke. Uitgeverij: Meulenhoff/Manteau, € 19,95. ISBN: 9789085421368.

Terug