De Fabel van de illegaal 97/98, winter 2009

Auteur: Gerrit de Wit


Neo-nazistisch kraakpand ontruimd

Begin september 2008 kraakten leden van de Nationaal-Socialistische Aktie (NSA)(1) een leegstaande villa in het Zuid-Hollandse gehucht Monster. Het kraakpand moest uitgroeien tot een nazistische vrijplaats. Maar lokale hangjongeren gooiden roet in het eten. Die raakten meermaals in gevecht met de neo-nazi’s, waarop de politie het pand ontruimde. De krakers worden vervolgd, maar beweren de kraakstrijd voort te zetten. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan.


NSA-demonstratie in Alphen aan den Rijn. Op de voorgrond loopt Ivo Henze, een van de arrestanten in Monster.
Normaliter moet extreem-rechts niets van krakers weten. Krakers zouden “linkse extremisten” zijn die het eigendomsrecht aan zouden tasten. Daarbij zint het extreem-rechts niet dat al decennia lang vanuit kraakpanden allerlei sociaal-culturele, anti-kapitalistische en anti-fascistische initiatieven ondernomen worden. De laatste maanden echter wordt kraken fel gepromoot door leden van de NSA. Ze zien in kraken een mogelijkheid voor “eigen productieve volksgenoten” om huisvesting te vinden. Maar vooral zien ze in kraken een mogelijkheid om een neo-nazistische vrijplaats te creëren van waaruit de eigen structuren uitgebouwd kunnen worden, net zoals de linkse beweging dat al jaren doet. De woningnood wordt volgens de NSA trouwens in de hand gewerkt door “de kapitalistische zwijnen” en door migranten die huizen in zouden pikken.

Gebroken neus

Op 7 september voegden de NSA-ers de daad bij het woord en kraakten de villa in Monster.(2) Om in het gevlei bij de dorpsbewoners te komen deelde men in de buurt pamfletten uit. Daarin nam men afstand van de landelijke kraakbeweging die in hun ogen immers te links is. Ook kondigde men een opknapbeurt van de tuin aan. De krakers zwegen in alle talen over hun plannen voor een nazistische vrijplaats met een muzikale oefenruimte, scholingsruimte en een kraakkroeg. Toch bleek voor de inwoners van Monster al snel dat er meer aan de hand was: de neo-nazi’s plakten namelijk het hele dorp onder met hun stickers en posters. Dat viel niet in goede aarde. Ook de aanvankelijke sympathie van enkele buren verdween al snel na wat geweldsincidenten rond de villa. Zo werd in het eerste weekend een steen door een ruit gegooid waarna binnen een kleine brand uitgebroken zou zijn. Een weekend later was het weer bal. Een twintigtal lokale jongeren die het pand altijd als hangplek gebruikten kwamen verhaal halen. Dat liep uit op schermutselingen waarbij de neo-nazi’s de jongeren met knuppels en kettingen wegjoegen. Eén jongere liep daarbij een gebroken neus op.

Begin oktober liep de situatie weer uit de hand. Uit wraak voor het geweld van de neo-nazi’s verzamelde zich opnieuw een groep jongeren voor het kraakpand. Ze gooiden met stenen naar het pand. Wederom stormden de krakers met knuppels en kettingen naar buiten. Ook gooiden ze stenen en schoten ze lawinevuurpijlen af. Eén van die pijlen kwam terecht bij een toegesnelde politieauto. Daarop werd de villa ontruimd en werden de 7 aanwezige neo-nazi’s gearresteerd. Bij een doorzoeking van het pand werden diverse wapens aangetroffen, zoals katapulten, molotovcocktails, manden met stenen en andere voorwerpen die als slagwapen gebruikt kunnen worden. Op de ontruiming is wel het nodige af te dingen: de krakers hadden het pand immers legaal in gebruik, en het geweld kwam van beide kanten. Aan de andere kant behoeven de neo-nazi’s natuurlijk weinig medelijden. Het zijn juist NSA-ers die vaak vernielingen aanrichten bij linkse kraakpanden in het land.

ZOG

Na de arrestaties reageerde het extreem-rechtse thuisfront woedend. Op de website van het Racial Volunteer Force (RVF) werd een solidariteitspagina aangemaakt. Daar werden de arrestanten met veel gevoel voor dramatiek omschreven als “Prisoners of War”. Ook stond er een tekening van Vrouwe Justitia met een Israëlische Davidsster in de weegschaal. Daarmee gaf men aan dat de arrestanten het slachtoffer zouden zijn van de in hun ogen joodse Justitie. NSA-leider Alwin Walther deed vanuit zijn cel een duit in het zakje en gaf ook een verklaring uit. Die stond stijf van holle pseudo-revolutionaire retoriek en keerde zich vooral tegen “het bureaucratisch onrechtsysteem van de gehate staat” en “de bezetters-rechtbank te Den Haag”. De verklaring werd afgesloten met de leus “Vuur en vlam voor ZOG”. Dat verwijst naar het begrip “Zionist Occupied Government”, waarmee antisemieten willen aangeven dat “de Joden” bij de overheid achter de schermen aan de touwtjes trekken. De neo-nazi’s bleven uiteindelijk een aantal weken in voorarrest op verdenking van openlijke geweldpleging, poging tot zware mishandeling van twee politieagenten en verboden wapenbezit. Ze moeten nog voor de rechter komen.

NSA-ers op een NVU-demonstratie in Oss. Op hun spandoek staat de tekst “Idealen kan je niet verbieden, kraken gaat door!”.
Het is overigens niet de eerste keer dat extreem-rechts kraakt. Zo werd in 2000 in Eindhoven een leegstaande kazerne in gebruik genomen.(3) Hoewel de krakers toentertijd, net als in Monster, verklaarden alleen maar te willen wonen, vonden na een paar weken al de eerste bijeenkomsten, feesten en concerten plaats. En met de komst van de nazi-vrijplaats werden in toenemende mate Eindhovense linkse activisten lastig gevallen en hun kantoren vernield. De kazerne werd al snel een begrip in de Nederlandse nazi-scene. Na een antisemitisch concert eind 2003 werd de politieke en publicitaire druk de extreem-rechtsen echter teveel. Ze verlieten het kraakpand.

Casa Pound

De NSA zegt door te willen gaan met de kraakstrijd en het verwerven van een vrijplaats. Maar de perikelen in Monster en de detentie zullen de leden toch niet in de koude kleren zijn gaan zitten. Ook sommige andere extreem-rechtsen zien wel wat in kraken. Zo werd eind oktober 2008 op een informatieavond door de Italiaan Gianluca Iannone een voordracht gegeven over het extreem-rechtse kraakpand Casa Pound in Rome, en de politieke en culturele waarde ervan. Casa Pound bestaat al sinds 2003 en is vernoemd naar de Amerikaanse dichter, fascist en antisemiet Ezra Pound. De avond werd afgesloten met een optreden van onder andere de Leidse band De Ruyter Korps. Bandleider Bernard Baardscheer laat zich sindsdien zeer positief uit over het belang van een gekraakte vrijplaats voor de extreem-rechtse beweging. Het is dan ook te verwachten dat er in de nabije toekomst wederom een vrijplaats door extreem-rechts gekraakt zal worden. Ook dat zal dan weer gepaard gaan met de nodige onrust, tegenacties en druk op de lokale politiek om in te grijpen. Vrijhavens van nazisme zijn immers niet te tolereren, of ze nu gekraakt zijn of niet.

Noten

Terug