De Fabel van de illegaal 99, maart/april 2009

Auteur: Sandor Schmits


(Boekrecensie)

Rood Verzetsfront

In de jaren 70 en 80 voerden organisaties als de Rote Armee Fraktion (RAF) en de Revolutionäre Zellen in Duitsland en de Rode Brigades in Italië een stadsguerrilla. Ook in Nederland zijn er diverse pogingen gedaan om de gewapende strijd van de grond te krijgen. Het Rood Verzetsfront (RVF) was daar een van. Het is interessant en inspirerend om te lezen hoe er zo kort geleden nog door radicaal-linkse activisten gedacht werd over het voeren van revolutionaire strijd, en dat ze hun ideeën ook daadwerkelijk in praktijk probeerden te brengen. De eerste activiteiten waren gericht op solidariteit met de RAF en dan vooral op het steunen van de gevangen leden van die organisatie, die ook in Nederland zaten. Later waren er ook acties tegen onder meer de toenemende repressie in Nederland en de rest van Europa. Dat was in de tijd dat het politieapparaat verder uitgebreid en gemilitariseerd werd. Zaken die nu heel gewoon gevonden worden, zoals antiterreureenheden, sluipschutters, pantserwagens en het koppelen van persoonsgegevens, werden toen ingevoerd.

Veel minder inspirerend aan het RVF en de kringen waar de organisatie uit voortkwam, was hun autoritaire revolutionaire machismo. In hun ideologie kwam daardoor het voeren van de gewapende strijd centraal te staan en belandde de inhoud op de tweede plaats. Door de repressie en de interne strijd over de te volgen lijn viel de organisatie steeds verder uiteen tot de leden er eind jaren 80 een punt achter zetten. De belangrijkste kritiek is echter dat ze er nooit echt in slaagden mensen te mobiliseren en een beweging op te bouwen. Ze bleven veroordeeld tot de marges van de radicaal-linkse scene.

Het boek gaat erg gedetailleerd in op alle activiteiten, van bladen uitgeven en posters plakken tot het voorbereiden van bomaanslagen, maar mist een kritische analyse. Paul Moussault, een van de twee schrijvers, was zelf actief in de RVF en het boek heeft soms de schijn tegen dat hij het ook gebruikt om zijn geschiedenis te schrijven en af te rekenen met de critici van toen. Dat is jammer, maar het boek blijft een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de linkse geschiedenis van Nederland en de radicale onderdelen daarvan.

“Rood Verzetsfront. Aanzetten tot stadsguerrilla in Nederland”, Paul Moussault en Jan Lust. Uitgeverij: Papieren Tijger, € 25,-. ISBN: 9789067282222.

Terug