De Fabel van de illegaal 99, maart/april 2009

Auteur: Cihan Ugural


(Praatjesmaker)

Waarom een steen?

Rechter: “Klopt het dat je een steen hebt gegooid naar de cameraman?”

Bilal: “Ja.”

Rechter: “Waarom heb je dat gedaan?”

Bilal: “Ze kwamen ons weer belachelijk maken weet je. Laatst waren ze ook gekomen om alleen maar slechte dingen over ons te zeggen. Nu kwamen ze weer weet je. En wij zaten daar met een paar vrienden. We wilden niet dat ze weer slechte dingen over ons zouden zeggen. We gingen naar ze toe en zeiden dat ze weg moesten uit onze wijk. Maar ze gingen niet weet je.”

Rechter: “Hoe werden jullie belachelijk gemaakt dan?”

Bilal: “Jullie praten alleen maar slecht over ons weet je. Moslims dit, moslims dat. Ik weet dat wel. Ik zie elke dag vroeg wat er over ons staat in de Telegraaf. Ik ben krantenjongen en ik kijk altijd in de krant weet je. Een keer stond er dat onze ouders ons niet goed opvoeden, dat is belachelijk weet je. Mijn ouders hebben mij goed opgevoed. Ik weet wat wel mag en wat niet mag. Ik mag heel veel dingen niet van mijn ouders. Was laatst demonstratie weet je, en ik mocht niet gaan van mijn ouders. Ze zijn een beetje bang weet je. Maar ik niet. Ik heb er gewoon schijt aan weet je. Ik ga gewoon. Ik ben ook geweest naar die demonstratie van Gaza. Dat is niet normaal meer weet je. En jullie hebben een hekel aan ons. Dat weet ik gewoon. Kijk wat Israël doet. En jullie steunen Israël weet je. En ik zie op Youtube wat die Amerikanen allemaal doen met vrouwen en kinderen daar. Dat is niet normaal meer. En jullie steunen die oorlog weet je.”

Rechter: “Maar hoe werden jullie belachelijk gemaakt in de media?”

Bilal: “Jullie media klopt niet weet je. Ik kijk naar nieuws over Gaza op de Nederlandse tv. Dat is heel anders dan Al Jazeera weet je. Maar in Nederland laten ze dat expres niet zien. En als een moslim iets zegt op tv, worden jullie gelijk boos. Maar die Wilders mag alles zeggen en doen weet je. Daar zeggen jullie niets van. Nederlanders mogen alles en wij mogen niets. Mijn broer heeft een baan, maar hij mag niet bidden tijdens werk. Hij vindt dat irritant weet je. En zo'n vriend van mij, Youssef, mag geen baard laten staan. Hij moest zich scheren van zijn baas. Hij had er heel lang over gedaan om zijn baard zo te krijgen, en nu moest ie weg. Hij vond dat echt niet leuk. Hij baalde. Alles heeft zijn grenzen weet je.”

Rechter: “Maar moet je dan met stenen gooien?”

Bilal: “Wij hebben het eerst netjes gevraagd weet je. Maar ze gingen niet weg. Wij wilden niet weer als probleem en slecht opgevoed en moslims dit en moslims dat, wij wilden niet weer zo op tv komen weet je. Jullie moeten ons gewoon met rust laten.”

Terug