Gebladerte-reeks 14

Auteur: Elsemiek de Jong


(Uit: Rijn en Gouwe, 2 februari 1998)

Kritiek op houding fractievoorzitter GroenLinks

Fractievoorzitter van GroenLinks De Groot-Slagter moet zich niet achter burgemeester Schoof verschuilen, maar zelf een standpunt innemen. Dit vindt lijstduwer van GroenLinks J. Bosman. Hij was gisteravond een van de ongeveer veertig aanwezigen bij de vierde wake bij penitentiaire inrichting De Geniepoort. Op de eerste wake zou De Groot-Slagter een spreekbeurt houden. Nadat zij was bedreigd door een aantal aanhangers van extreem- rechts heeft zij, na samenspraak met Schoof, een dag voor de wake besloten hier vanaf te zien.

Bosman laakt die houding. ,,Nu gaat extreem-rechts bepalen wie er wel of niet spreekt. Ik vind haar een goed politica, maar in deze had ze haar eigen standpunt moeten innemen." Hij vindt dat ze óf de waarheid had moeten zeggen of gewoon had moeten spreken.

Balorigheid

Volgens de lijstduwer zijn de extreem-rechtsen in Alphen niet zo bedreigend als ze willen doen voorkomen. ,,Dat is gewoon balorigheid. Een flinke draai om hun oren en het is afgelopen. Als ze werkelijk verkeerd willen, hadden ze dat al lang gedaan."

Hij zet bovendien vraagtekens bij de uitspraak van Schoof in deze krant waarin de burgemeester zegt "niet de indruk te willen wekken dat hij zou wijken voor enkele CD-achtige figuren". Volgens Bosman wekt Schoof wel die indruk. ,,Schoof zegt dat het maar om een paar mensen gaat en hij zegt ook te weten wie het zijn. Als Schoof het weet, weet de politie het ook. Waarom grijpt er dan niemand in?"

De Groot had geen ruchtbaarheid willen geven aan de herhaalde bedreigingen van extreem-rechts. De Fabel van de illegaal, een Leidse krant tegen racisme, heeft hierover toch gepubliceerd. Schoof en De Groot nemen dit hoog op en verwijten stichting De Fabel, die onder meer de waken organiseert, dat zij onderlinge afspraken schendt.

Desgevraagd ontkent Eric Krebbers van De Fabel dit. "Dergelijke afspraken zijn nooit gemaakt. De Fabel heeft beloofd er op de eerste wake geen ruchtbaarheid aan te geven. Dat was al moeilijk genoeg, want Ank de Groot was er wel maar anoniem. Ze sprak niet en wij mochten niet zeggen waarom. Zij is een van de velen die een publieke functie heeft en bedreigd wordt door extreem-rechts. Weinigen durven het in het openbaar te zeggen of aangifte te doen. Dat geeft extreem- rechts een succesgevoel en reden om door te gaan."

Krebbers noemt nog een andere mogelijke reden waarom De Groot zich achter Schoof verschuilt. ,,Schoof is er waarschijnlijk helemaal niet bij gebaat als raadsleden zich in het openbaar uitspreken tegen de Geniepoort. De vorige burgemeester Paats heeft de gevangenis en dus de werkgelegenheid met veel moeite naar Alphen gehaald. Hij zal niet werkeloos toezien dat dat onderuit wordt gehaald."

Kabaal

De wake verliep gisteravond zonder incidenten, extreem-rechts liet zich niet zien. De Alphense Judith Noach, een kind van joodse vluchtelingen uit de jaren '30, hield een spreekbeurt over de samenhang tussen westerse wapenleverancies aan de Derde Wereld en het feit dat mensen uit die landen vluchten. Daarna kwam Bahman aan het woord, een Iraanse vluchteling die gevangen heeft gezeten in de Koning Willem II-illegalenbajes in Tilburg. Stinet Luth, voorzitster van stichting De Paraplu, sloot het rijtje af.

De aanwezigen maakten daarna een hels kabaal op de parkeerplaats voor De Geniepoort. Met hun getrommel en gefluit probeerden ze de gevangenen binnen De Geniepoort te bereiken, omdat ze volgens Krebbers moeten weten dat er hard wordt gewerkt aan betere omstandigheden voor illegalen.

Tot slot werd buiten een bord onthuld met de tekst Fabriek De Geniepoort, 144 'illegalen' voor f 1,- per uur aan dwangarbeid. ,,Illegalen mogen normaal gesproken niet werken maar gevangen illegalen wel. Een sterk staaltje van Nederlandse schijnheiligheid", schamperde gisteravond een woordvoerder van De Fabel.

Terug