Gebladerte-reeks 24, oktober 2003

Auteur: De Fabel van de illegaal


Intro

Vrouwen zonder papieren

Ieder jaar brengen handelaars een half miljoen vrouwen Europa binnen om hen te gebruiken als prostituée. Ook komen miljoenen vrouwen hierheen om zwaar huishoudelijk werk te doen. Hun realiteit is er een van uitbuiting en geweld. Veel van deze vrouwen hebben geen verblijfspapieren. Dat geldt ook voor vrouwen die afgewezen zijn als vluchteling. Liepen ze in asielzoekerscentra al kans het slachtoffer te worden van seksueel geweld, eenmaal illegaal verdwijnen velen van hen ongewild in de prostitutie. En vrouwen die slechts een van hun man afhankelijke verblijfsvergunning hebben gekregen, zien zich gedwongen om minimaal 3 jaar bij hem te blijven, ongeacht of die relatie hen nog bevalt.

Alle vluchtelingen en arbeidsmigranten hebben te maken met geweld, racisme en uitbuiting. Voor vrouwen komt daar nog eens een extra serie problemen bij. Ze worden regelmatig belaagd door medewerkers in asielcentra, door hoerenlopers of door hun eigen man. Ook worden ze uitgebuit door pooiers, middenklassegezinnen en managers in bijvoorbeeld de schoonmaakbusiness. Het getuigt tegelijk van leeuwenmoed en een gebrek aan keuzevrijheid dat vrouwen zich in deze onmenselijke omstandigheden durven en moeten begeven. Vaak weten vrouwen zich in hun eentje of soms georganiseerd te verzetten.

Bijna altijd wordt er genderneutraal gepraat en geschreven over vluchten en migratie. Deze brochure is bedoeld om daar een tegenwicht aan te bieden en de specifieke positie van vrouwen meer onder de aandacht te brengen. In deze brochure zijn artikelen gebundeld die Ellen de Waard en andere auteurs schreven in het blad van De Fabel van de illegaal.

Terug