Gebladerte-reeks 28, juni 2005

Auteur: De Fabel van de illegaal


Christenfundamentalisme

Er wordt tegenwoordig terecht veel kritiek geleverd op het moslimfundamentalisme. Dat ook het christenfundamentalisme een gevaar vormt, komt helaas veel minder aan de orde. Maar het gaat in beide gevallen om extreem-rechtse stromingen in een religieus jasje.

Christenfundamentalisten nemen de teksten van de bijbel letterlijk. Ze geloven dus echt in "de satan", "de eindtijd", "de Antichrist" en de aanstaande wederkomst van Jezus. Ze misbruiken de godsdienstvrijheid om anderen openlijk te discrimineren en criminaliseren, verwerpen het zelfbeschikkingsrecht over lichaam en geest. Ze bestrijden liberalisme, socialisme, feminisme, atheïsme en alle andere emancipatiestromingen die de menselijke autonomie centraal stellen. Want er zou er maar één de baas zijn: God.

In deze brochure uitgebreid aandacht voor het katholieke fundamentalisme, zoals belichaamd door het Vaticaan, Opus Dei en de film "The passion of the Christ". Daarnaast komen ook het protestantse en evangelische fundamentalisme aan de orde in analyses van de SGP en de ChristenUnie, en van eindtijdverwachtingen, samenzweringstheorieën en anti-abortus activisme.

Terug