Homepage van De Fabel van de illegaal
mei 2000


(Geschreven voor de Moker)

De Fabel van de illegaal en "Toekomstwerkplaats Appelscha"

De Fabel als radicaal-linkse groep

De Fabel van de illegaal is een basisgroep die bestaat uit zowel anarchistische als andere radicaal-linkse mensen. Onze gemeenschappelijke basis vinden wij dan ook niet in één uitgewerkte ideologie, zoals bijvoorbeeld het anarchisme, maar in onze gezamenlijke afkeer van kapitalisme, patriarchaat, racisme en nationalisme.

Hoewel niet allemaal anarchist(e), strijden we allen met een anti-autoritaire instelling voor een radicaal andere samenleving zonder de bestaande onderdrukkingsmechanismen. Voor ons is linkse politiek niet alleen strijd tegen het kapitalisme, maar evenzoveel de bevrijding van andere vormen van uitbuiting en onderdrukking. Naast (vrij-) socialistisch zijn we dan ook allen feministisch.

Linkse strijd en ondersteuning van geïllegaliseerden

Wij geven als Fabel van de illegaal uiting aan onze idealen door middel van de concrete strijd voor mensen zonder papieren. Dit onderwerp biedt de mogelijkheid om verschillende linkse thema's (anti-kapitalisme, anti-racisme, anti-staatsrepressie) met elkaar te integreren.

Mensen vluchten niet zomaar. Oorlog, onderdrukking en uitbuiting kunnen oorzaken zijn. Het Westen met haar kapitalisme verrijkt zich al eeuwen ten koste van het Zuiden. Hiervoor op de vlucht geslagen wordt men verre van gastvrij ontvangen in het Noorden. Het migratiebeleid in de Westerse landen is erop gericht vluchtelingen zoveel mogelijk buiten de deur te houden en wanneer eenmaal binnen, uit te roken en weg te jagen. Een strijd voor illegale vluchtelingen is een strijd tegen de repressieve kapitalistische staat. Daarnaast krijgen vluchtelingen in de Westerse landen te maken met racisme en fascisme. Als klap op de vuurpijl werkt de Nederlandse wetgeving ook nog eens extra nadelig uit voor vrouwen. Een voorbeeld hiervan is de afhankelijke verblijfsvergunning, die vrouwen afhankelijk maakt van hun partner, ook al mishandelt die hen.

Toekomst

De komende jaren willen we graag werken aan het verder integreren van bovenstaande deelgebieden binnen een radicaal-linkse ideologie. We maken ons zorgen over de toenemende interesse van extreem-rechts in de campagnes van links en het schijnbaar vervagende onderscheid tussen deze twee tegenovergestelde ideologieën en mensbeelden. We staan open voor discussie en samenwerking met mensen die hier net als ons een probleem in zien en die op deze wijze willen werken aan de opbouw van een sterke radicaal-linkse beweging.


Terug