Actie-pamflet, 5 april 2001

Auteur: De Fabel van de illegaal


Lawaaiprotest donderdag 5 april 2001

Verzamelen vanaf 9:00 uur (vertrek: 9:30 uur) op de Beestenmarkt, Leiden

(Bereikbaar vanaf hoofdingang station Leiden rechtuit de Stationsstraat in)

Lawaaiprotest tegen bezoek Turkse president aan Leiden

Op uitnodiging van koningin Beatrix komt de Turkse president Ahmet Necdet Sezer van 3 tot 5 april 2001 op bezoek in Nederland. Op 5 april 's ochtends zal hij samen met Beatrix op de Leidse universiteit oude Turkse handschriften bekijken en studenten Turks toespreken. De anti-racistische organisatie "De Fabel van de illegaal" organiseert uit protest tegen dit bezoek een lawaaiactie. Het is het eerste staatsbezoek van Sezer aan een EU-land. In oktober 2000 was premier Kok al de eerste EU-regeringsleider die Turkije bezocht. De banden met kandidaat EU-lid Turkije worden steeds verder aangehaald.

Turkije is geen democratisch land. De uiteindelijke macht berust al jaren bij de militairen. Het land heeft sinds enige tijd een regering waarin de MHP (Grijze Wolven) zitting heeft, een fascistische partij. De Grijze Wolven zijn ook zeer machtig binnen het leger. De armoede in Turkije is enorm en elk protest daartegen, of tegen de dictatuur, wordt met veel geweld onderdrukt. In het Koerdische deel van Turkije heerst een waar terreurbewind, er zijn duizenden dorpen vernietigd en hele streken ontvolkt. In heel Turkije worden op grote schaal de mensenrechten geschonden. Linkse activisten en intellectuelen, vakbondsleden en sympathisanten van de Koerdische beweging lopen grote risico's in de gevangenis te belanden, gemarteld en zelfs vermoord te worden. Linkse activisten hebben zich in de gevangenissen georganiseerd om weerstand te bieden aan de terreur. Eind 2000 gingen honderden van hen in hongerstaking uit protest tegen een dreigende overplaatsing naar speciale extra beveiligde gevangenissen. Eind december werden de gevangenissen met groot machtsvertoon ontruimd. Daarbij vermoordden politie en leger ruim 30 gevangenen. De hongerstakingen gaan tot op de dag van vandaag door.

Turkije is een regionale grootmacht en zodoende een gewaardeerde NAVO-partner. Het leger deelt inmiddels ook de lakens uit in Noord-Irak. In het leger zelf is het een hel voor met name soldaten van Koerdische komaf. Jaarlijks worden er honderden gemarteld en er vinden tientallen 'zelfmoorden' plaats. Naar schatting een half miljoen Turkse en Koerdische mannen weigeren daarom in dienst te gaan. Velen van hen zijn gevlucht naar West-Europa.

De Nederlandse en andere West-Europese regeringen hebben het Turkse regime altijd gesteund. Nederland levert wapens die onder meer gebruikt worden tegen het Koerdische verzet. De technologie voor de nieuwe gevangenissen komt ook uit West-Europa. De EU steunt Turkije verder bij het bouwen van speciale gevangenissen voor Koerden die naar West-Europa willen vluchten, om zo "vluchtelingenstromen" te voorkomen. Nederland hoort bij de 10 landen die het meeste exporteren naar Turkije en bij de top 3 van investeerders in Turkije.

Met het lawaaiprotest wil De Fabel van de illegaal solidariteit laten blijken met het verzet in Turkije en Koerdistan en met alle progressieve bewegingen die daar streven naar democratisering.Terug