Protestbrief, 20 december 2001

Auteur: comité Stop de Grijze Wolven


Brief aan B&W Den Bosch tegen Grijze Wolven

Onderstaande brief is onlangs naar B&W Den Bosch gefaxed in verband met een TFN-bijeenkomst in Den Bosch op 5 januari 2002. De Fabel van de illegaal roept organisaties op om door te geven aan het comité Stop de Grijze Wolven afa@xs4all.nl of ze ook aan de lijst met ondetekenaars willen worden toegevoegd. Deze brief plus lijst van ondertekenaars zal op hun website worden gezet. Onderaan volgt een lijst met organisaties die al getekend hebben.

Aan het College van B & W te Den Bosch
Via telefax:073-6155473

Op 5 januari 2002 zal de vice-president van Turkije en de leider van de extreem-rechtse MHP, Devlet Bahçeli zijn geloofsgenoten in Nederland toespreken op een politieke bijeenkomst in de Brabant Hallen te Den Bosch. De Grijze Wolven van de MHP zijn een extreem-nationalistische beweging met fascistische trekken en openlijke verbindingen met het criminele milieu in Turkije en Europa. Wij vinden het niet passend dat aan een dergelijke nationalistische, racistische organisatie in Nederland een podium wordt geboden om hun opvattingen te etaleren.

In het huidige Turkse parlement en in de regering zitten sinds april 1999 talloze MHP'ers of ex-MHP'ers die nog immer worden verdacht van moord, smokkel of drugshandel en nu parlementaire onschendbaarheid genieten. De MHP kon aan de macht komen door een agressieve nationalistische politiek in het algemeen en in het bijzonder ten op zichte van de Koerdische minderheid. De MHP kon ongehinderd jarenlange invloed uitoefenen op jonge Turken door middel van haar talrijke plaatselijke Idealistische Haarden, scholingscentra voor de jonge Grijze Wolven.

De bijeenkomst in Den Bosch wordt georganiseerd door de Turkse Federatie Nederland (TFN) en dit betreft haar vierde congres. De TFN is al eerder door onder andere minister Dijkstal aangeduid als mantelorganisatie van de MHP in Nederland. Oproepen voor de bijeenkomst worden verspreid door de 55 plaatselijke ledenorganisaties van de TFN, waarvan sommige nog altijd subsidie ontvangen van plaatselijke overheden.

Eén van de artiesten die in Den Bosch zal optreden is Ibrahim Dulger, waar de politie Limburg-Noord eerder, bij een bijeenkomst van de TFN in Venlo, over schreef: "De artiesten die bij dit feest zijn opgetreden staan in Turkse kringen bekend als actieve leden van de Grijze Wolven." Mustafa Yildizdogan, de bekendste zanger van de Grijze Wolven op dit moment, al eerder op 6 mei van dit jaar optredend in Rijswijk, en ook op de nominatie om op te treden in Den Bosch, zong in 1997 een loflied over de overleden leider Alparslan Türkes. Deze clip werd ook uitgezonden door de Turkse Omroep Stichting in Amsterdam, een organisatie die lid is van de TFN.

In het recente verleden konden bijeenkomsten van de TFN rekenen op een toeloop van circa 3000 Grijze Wolven. Dit is ongeveer ééntiende van het aantal geschatte aanhangers van de Grijze Wolven in Nederland. Voor de MHP is het van groot belang om invloed te blijven uitoefenen op Turkse gemeenschappen in Europa en niet enkel om kiezers aan zich te binden. De TFN zorgt er in Nederland met tal van politieke en culturele bijeenkomsten voor dat de Grijze Wolven niet integreren en kunnen worden ingezet als verlengstuk van Turkse belangen in Europa. Zo kwamen Grijze Wolven in het recente verleden in actie tegen de oprichting van een Armeens monument in Assen, en vorig jaar, op 9 december 2000, werd de Turkse hongerstaker Cafer Dereli in Rotterdam doodgestoken door Grijze Wolven, na een ongekende hetze van de MHP tegen de hongerstakers in Turkse gevangenissen. Overigens lopen de moordenaars van Cafer Dereli nog immer op vrije voeten.

Ook riep de MHP in 1998 haar leden op om in de Nederlandse politiek te infiltreren, teneinde hun belangen beter te kunnen verdedigen. Het laten doorgaan van de bijeenkomst is een klap in het gezicht van Turkse en Nederlandse democraten, mensenrechtenorganisaties, Koerden en Alevieten en zou de spanningen tussen etnische gemeenschappen in Nederland op scherp kunnen zetten.

De ondertekenende organisaties roepen de gemeente Den Bosch op om deze bijeenkomst te voorkomen. Zodat er eindelijk eens een begin kan worden gemaakt met een consequent beleid ten op zichte van Grijze Wolven en hun mantelorganisaties in Nederland. Zolang Turken en Koerden zich niet beschermd voelen door de overheid tegen de fysieke en psychische terreur van de Grijze Wolven, zal de neiging om zich terug te trekken in de eigen gemeenschap des te groter worden, met alle gevolgen vandien voor het integratieproces.

Komite Utrecht tegen Racisme en Fascisme (Utrecht)
Anti-Faschistische Actie Nederland
Stichting Initiatiefgroep Koerdistan (Amsterdam)
Turkije Komitee (Amsterdam)
Persbureau Ozgurluk (Amsterdam)
ICAD Nederland
Agri Solidariteitskomitee (Amersfoort)
Werkgroep Vluchtelingen Vrij (Groningen)
Koerdistan Platform Groningen
Hollanda Turkiyeli Isciler Federasyonu (HTIF - Federatie van Arbeiders uit Turkije in Nederland)
Arnhem Turkiyeli Isciler Dernegi (ATID - Turkse Arbeiders Vereniging in Arnhem)
Amsterdam Turkiyeli Kadinlar Birligi (ATKB - Vereniging van Vrouwen uit Turkije in Amsterdam e.o.)
Turkiyeli Isciler ve Ogrenciler Dernegi (TIOD - Turkse Arbeiders en Studenten Vereniging te Den Haag)
Prime ( St. Prime - Vluchtelingen Organisatie)
Yuz Cicek Kultur Merkezi in Rotterdam
Turkiyeli Demokratik Isciler Dernegi in Utrecht (TDID - Vereniging van Democratische Arbeiders uit Turkije in Utrecht e.o.)

Terug