Demonstratie, 9 februari 2002

Auteur: De Fabel van de illegaal


Demonstratie voor behoud van Vrijplaats Koppenhinksteeg

Vertrek vanuit de Koppenhinksteeg 14:00 uur

Koppenhinksteeg blijft!

De sociale en ideële projecten aan de Koppenhinksteeg dreigen te verdwijnen. Al 33 jaar is deze Leidse steeg een verzamelplaats van verzet, creativiteit en discussie. De gemeente Leiden is van plan om de panden daar te verbouwen tot een appartementencomplex met daaronder enkele bedrijfsruimten. Voor de huidige gebruikers, waaronder de anti-racistische organisatie De Fabel van de illegaal, is er geen plaats. Protesteer daarom mee op 9 februari 2002 om de gemeente op andere gedachten te brengen. Voor behoud van de projecten aan de Koppenhinksteeg en tegen de gemeenteplannen.

Aan de Koppenhinksteeg vinden al sinds eind jaren zestig sociaal-culturele activiteiten plaats. Het gaat om initiatieven van mondige en kritische burgers. Eind jaren zestig begonnen anarchistische kunstenaars er een jongerenmuseum. In de jaren zeventig namen kritische vakbondsjongeren bezit van de panden. In de jaren tachtig was de eigenzinnige boekhandel Manifest er gehuisvest en ook nu wemelt het er van de activiteiten, zoals de Weggeefwinkel, eetcafé Las Vegas, De Fabel van de Illegaal, en ga zo maar door. Het gaat hier om projecten die kraak en smaak geven aan de stad en waar iedere week honderden bezoekers, waaronder ook illegaal gemaakte mensen, over de vloer komen. Al deze projecten komen op voor een andere, meer solidaire maatschappij.

De anti-racistische, linkse en anti-autoritaire projecten dreigen te verdwijnen, omdat de gemeente Leiden de panden een andere, commerciële, bestemming wil geven. Vergelijkbare ontwikkelingen zien we op tal van plaatsen in de binnenstad van Leiden. Het bekendste voorbeeld hiervan is wel het Aalmarktgebied, dat meer winst op moet gaan leveren voor winkels en bedrijven. Het gemeentebestuur noemt dit "de stad een kwaliteitsimpuls geven", wij noemen het "de stad verkopen aan de hoogstbiedende".

Voor de ruimten die nu door de projecten in de Koppenhinksteeg worden benut, wordt geen huur betaald. Daar staat tegenover dat de onderhoudskosten al jaren voor rekening van de projecten komen. Inmiddels heeft de gemeente Leiden een bouwvergunning verleend. Tegen het bouwplan is door meer dan 600 mensen en organisaties in en buiten Leiden bezwaar aangetekend en die procedure loopt nog. Een door de gemeente geboden alternatief aan de Lammermarkt 41 is veel te klein en uitsluitend bedoeld voor De Fabel van de illegaal en de Weggeefwinkel.

Op 6 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen, ook in Leiden. In de partijprogramma's van GroenLinks, de SP en LWG/De Groenen zijn passages opgenomen voor behoud van de projecten in de Koppenhinksteeg. Wij weten dat in de achterbannen van andere partijen en ook onder partijlozen veel steun is voor de Vrijplaats. Om dat duidelijk te maken roepen wij iedereen op om op 9 februari mee te lopen in een muzikale en kleurrijke demonstratie voor het behoud van de projecten.

Na de demonstratie zijn alle projecten in de Kopenhinksteeg te bezichtigen en vindt er vanaf 16.00 uur een doorlopend programma plaats met muziek en eten. Meer informatie: 071-5127619 (De Fabel van de illegaal).

Terug