Artikel uit Leidsch Dagblad, 3 oktober 2002

Auteur: Wim Koevoet


Extreem-rechtse band oefent in Muziekhuis
Wethouder wil wel gesprek, geen "politiek correcte kramp"

Leiden. De extreem-rechtse band Brigade M uit Sassenheim huurt al ruim een jaar een oefenruimte van de gesubsidieerde Leidse Vereniging van Popmuzikanten (LVP) in het Muziekhuis aan de Middelstegracht. Beweringen hierover door anonieme woordvoerders uit extreem-linkse Leidse kringen worden bevestigd door beheerder J. May. Hij beweert dat hij hierover al een jaar geleden contact heeft gezocht met de gemeente. "Ik wist niet goed raad met de situatie en ik was bang dat als ik die gasten het Muziekhuis uit zou zetten, de tent de fik in zou gaan."

Van de kant van de gemeente kwam echter geen reactie. En May heeft al die tijd op geen enkele manier last gehad van de bandleden. "Begrijp me goed, ik steek mijn kop niet in het zand. Maar ze verspreiden geen pamfletten met hun gedachtegoed onder andere muzikanten en gedragen zich keurig netjes. Ze zijn heel stipt met de betaling van hun huur. Dat kun je van bands uit een heel andere politieke richting lang niet altijd zeggen. Ze laten de oefenruimte smetteloos achter. Ik heb verder niets op ze aan te merken."

Brigade M heeft zich volgens May onder de valse naam "Dirk" laten inschrijven bij de LVP. De ware identiteit van de band kwam aan het licht via een e-mailtje "van iemand van Eurodusnie", die op een foto op een internet site de oefenruimte van het Muziekhuis en Brigade M had herkend.

Bij Brigade M, de M staat voor Mussert, oprichter van de NSB, spelen onder anderen Sassenheimer Tim Mudde, een voormalig bestuurder van CP'86 en Leidenaar Jasper Velzel die vanuit zijn ouderlijk huis in Oegstgeest het cd-label Berzerker Records runde, waarmee hij cd's van extreem-rechtse bandjes aan de man bracht. Mudde en Velzel worden door deskundigen al jarenlang gerekend tot de sleutelfiguren van de extreem-rechtse beweging in Nederland.

De band maakt "rock voor volk en vaderland" en op een mini-cd die vorig jaar is uitgebracht staan nummers met titels als "Schande voor ons ras", "Eigen volk eerst" en "Trouw aan rood , wit en blauw". De groep deinst niet terug voor tekstregels als "Voorstanders van multicultuur eindigen tegen de muur".

D66-wethouder A. Pechtold van cultuur wist tot deze krant hem benaderde niets af van de kwestie. "Mij is niets doorgegeven, ik had het wel graag geweten." De wethouder zegt dat hij de muziek en de teksten van Brigade M "zonder meer afkeurt". Maar hij wil ervoor waken, zegt hij, "om direct in een politiek correcte kramp te schieten". "Dit is muziek van extreem-rechts maar er zijn ook andere extremen." Pechtold: "Als ik vanavond mijn televisie op MTV afstem hoor ik daar ook rappers pleiten voor de meest vreselijke dingen. Zo wil Eminem homo's uitroeien en dat zijn moeder wordt verkracht. Zijn platen gaan als warme broodjes over de toonbank en de pers is laaiend enthousiast. Ik weet wel dat er een discussie over normen en waarden is losgebarsten maar als zulke muziek zo massaal wordt omhelsd door het publiek kan de overheid normen en waarden onmogelijk afdwingen."

Toch wil Pechtold een gesprek met Brigade M en de leiding van het Muziekhuis. Hij wil weten of de openbare orde in het geding is. "In dat gebouw lopen ook jonge leerlingen van de muziekschool rond. Die mogen niet worden geconfronteerd met het gedachtegoed dat de heren erop nahouden." De wethouder zegt dat hij nog niet toe is aan een oordeel of Brigade M mag blijven oefenen in het gesubsidieerde MUziekhuis.

Een anonieme woordvoerder van De Fabel van de Illegaal vindt Pechtolds "slappe reactie" een typisch voorbeeld van "de gevolgen van 6 mei", de dag waarop LPF-voorman Pim Fortuyn werd doodgeschoten. "Sindsdien wordt alles afgedaan met politiek correct". Volgens hem wordt Brigade M zwaar onderschat. De band zou eind augustus nog hebben opgetreden tijdens een bijeenkomst van een neonazistische partij in Duitsland. Hij vindt het onverteerbaar dat zo'n band gebruik maakt van gesubsidieerde faciliteiten waarmee ze verder op weg wordt geholpen. Hem is niet bekend of Brigade M ook platen opneemt in het Muziekhuis.

Terug