Demonstratie, 16 augustus 2003

Auteur: Komitee Marokkaanse Arbeiders Nederland (KMAN)


De Fabel van de illegaal roept op tot deelname aan onderstaande demonstratie. Die wordt onder meer georganiseerd door het Komitee Marokkaanse Arbeiders Nederland (KMAN). De tekst van de oproep is ook van KMAN afkomstig.

Zaterdag 16 augustus, 15.00 uur, Mercatorplein, Amsterdam.

Demonstratie tegen politiegeweld en discriminatie

Op 6 augustus werd de 33-jarige Dris Arbib neergeschoten door een politieman, na een ruzie tussen het slachtoffer en enkele anderen in een eethuis op het Mercatorplein. De kogel die een van de twee aanwezige agenten afvuurde raakte niet alleen Dris maar ging ook door het raam en had daar een tweede slachtoffer kunnen maken onder de bezoekers van het terras. Volgens de politie bedreigde Dris de politie met een mes. De politie zou pas na een sommatie geschoten hebben. Maar getuigen spreken dit tegen. Dris had wel een mes, maar hij bedreigde daarmee geen moment de politie. De getuigen zeggen dat de agent schoot om te doden. Volgens de regels had de politieman eerst met andere middelen moeten proberen Dris te stoppen.

Wij spreken onze afschuw uit over deze verschrikkelijke gebeurtenis. We spreken onze medeleven uit met de familie van het slachtoffer en onze solidariteit met alle slachtoffers van vergelijkbare incidenten en zinloos geweld in het algemeen. Wij weigeren de voorbarige verklaring van de autoriteiten, dat de agent juist handelde, te aanvaarden.

De dood van Dris is niet los te zien van het huidige klimaat in Nederland dat is ontstaan na 11 september en de oplopende spanningen in het Midden Oosten. Ook de voortdurende benadering van Marokkanen, en migranten in het algemeen, als veiligheidsrisico leidt tot stigmatisering en xenofobie. Gelijktijdig ondergaan allochtonen dagelijks discriminatie en vindt er stelselmatig sociale uitsluiting plaats. De dood van Dris roept dan ook vraagtekens op bij het beleid van de huidige politieke machthebbers waarbij diverse onderwerpen ten onrechte voortdurend aan elkaar gekoppeld worden; Migratie en criminaliteit, Islam en terrorisme en Marokkanen en inburgering. Dit beleid zorgt voor onnodige polarisatie.

Wij verwachten na dit zoveelste slachtoffer van dit harde overheidsbeleid nu dan ook een krachtig signaal van de overheid. Er moet gerechtigheid komen. Daarom eisen wij:

Wij roepen iedereen op om 16 augustus om 15.00 uur op het Mercatorplein in Amsterdam de dood van Dris waardig te herdenken en te komen demonstreren voor bovenstaande eisen. Ook nodigen wij organisaties uit zich aan te sluiten bij deze oproep.

Voor meer informatie:

Terug