Update, 25 september 2004

Auteur: De Fabel van de illegaal


Meer ophef rond extreem-rechtse band in het LVC

Aanstaande dinsdag 28 september 2004 speelt de Oostenrijkse band Der Blutharsch in het muziekcentrum LVC te Leiden. Het gaat om een uitgesproken extreem-rechtse band die openlijk flirt met nazi-occultisme. Na de oproep om daartegen te protesteren, die De Fabel van de illegaal op 20 september verstuurde, is er heel wat commotie ontstaan. De twee onderstaande artikelen uit het Leidsch Dagblad geven daar een indruk van. Vrijdagavond 24 september hebben activisten van AFA en De Fabel van de illegaal gefolderd bij de ingang van het LVC om ook de bezoekers van het centrum op de hoogte te brengen van het aanstaande concert. De verspreidde folder is eveneens hieronder te vinden.

De Fabel en AFA vragen elke anti-fascist om zijn of haar ongenoegen aan het LVC kenbaar te maken en hen op te roepen om alsnog van het concert af te zien. Daartoe kun je bellen naar het LVC (071-5146449), mailen of gewoon een protestbrief schrijven (LVC, Breestraat 66, 2311CS Leiden). Je kunt ook de verantwoordelijk wethouder Ruud Hessing bellen op 071-5165017 of hem schrijven naar Postbus 9100, 2300 PC Leiden. We zouden het leuk vinden als je de protestbrief ook stuurt naar onderstaande organisaties. Alvast bedankt!

De Fabel van de illegaal
Koppenhinksteeg 2
2312 HX Leiden
tel: 071-5127619
e-mail: info@defabel.nl

Anti-Fascistische Aktie Nederland
Postbus 224
2300 AE Leiden
tel: 071-5135606
e-mail: info@afanederland.nl


Verbod op optreden Oostenrijkse band geëist
(Uit: Leidsch Dagblad, 23 september 2004)

De Fabel van de illegaal en Anti Fascistische Aktie Nederland (AFA) willen dat de Leidse gemeenteraad een optreden van de Oostenrijkse band Der Blutharsch in het LVC verbiedt. In een brief aan de raadsleden waarschuwen zij dat de band, die volgende week dinsdag in de Leidse concertzaal staat geprogrammeerd, "openlijk flirt met het nazi-occultisme". Ook zouden de Oostenrijkers met hun muziek rechts-extremistische ideeën propageren.

Volgens De Fabel van de illegaal en AFA, beide gevestigd in Leiden, "dweept Der Blutharsch volop met nazi-esthetiek". Zo voert de band als logo de zogenoemde Sig-rune, beter bekend als het SS-teken. Ook verkoopt de band een videobox met daarop een afbeelding van het ijzeren kruis, een onderscheidingsteken voor Duitse soldaten tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Daarnaast worden de eerste vier zinnen uit het "Marschlied" van de Hitler-Jugend geciteerd in een van hun nummers. De bandleden treden op in zwarte uniformen.

Gerrit de Wit van De Fabel vreest dat het toestaan van een dergelijk optreden een "gedoogcultuur voor nazisymboliek" in de hand werkt. Volgens hem behoort Der Blutharsch tot een nieuwe stroming van rechts-extremistische groeperingen die hun ideeën op een "nette manier" proberen te verspreiden. "Dit is geen band die openlijk oproept tot geweld tegen migranten. Maar hun flirt met nazi-esthetiek gaat verder dan alleen maar provocatie." Het optreden van Der Blutharsch maakt deel uit van een benefietconcert voor het Haagse rockcafé Confusion dat in financiële problemen verkeert. Volgens initiatiefnemer Frank Veldkamp-eigenaar van de Haagse platenzaak La La Land en een persoonlijke vriend van de frontman van de band - is de commotie over Der Blutharsch "sterk overtrokken". "Ik heb concerten van ze bezocht, video's bekeken, songteksten bestudeerd en nergens aanwijzingen gevonden voor rechts-extremistische sympathien. Anders had ik ze niet hierheen gehaald. Van fascistoïde bands moet ik absoluut niets hebben." LVC-voorzitter Ruud Visser zegt "getwijfeld" te hebben over de komst van Der Blutharsch, maar uiteindelijk geen reden te hebben gevonden om de band niet te programmeren. "Ik begrijp dat deze groep op een buitenstaander nogal extreem overkomt. Deze band provoceert, zoekt de grens op, maar draagt nergens het nazistische gedachtegoed uit. Mocht iemand met harde bewijzen komen dat dat wel het geval is, dan zal ik het concert onmiddellijk afgelasten."

Der Blutharsch geeft in oktober in Tel Aviv een optreden. Voor Visser vormt dit een extra aanwijzing dat de band "door de beugel kan". De populaire Duitse band Rammstein was bijvoorbeeld niet welkom in Israël.

De Leidse gemeenteraadsfracties reageren verdeeld op de komst van Der Blutharsch naar het LVC. Het CDA, de SP, Leefbaar Leiden, GroenLinks en LWG/De Groenen vinden dat het gemeentebestuur een stokje moet steken voor het optreden van deze Oostenrijkse band die volgens actiegroepen "flirt met nazi-occultisme". De coalitiefracties VVD, PvdA en D66 zijn van mening dat het LVC zelf verantwoordelijk is voor de programmering.

"Laten we nu niet direct in een politiek correcte kramp schieten", reageert VVD-raadslid Paul Laudy op de oproep van de Fabel van de Illegaal en de Anti Fascistische Aktie Nederland om het concert te verbieden. "Ook wij zijn tegen het verheerlijken van nazi-gedachtegoed. Maar dit lijkt toch eerder een bandje dat met hun uiterlijk en allerlei symbolen een soort occult sfeertje wil creëren. Dat kun je smakeloos vinden, maar het is niet aan de politiek om daar onmiddellijk een oordeel over te vellen. Bovendien: ik ken het LVC als een progressieve club. Als zij van mening zijn dat deze band door de beugel kan, vertrouw ik ze daarin."

Coalitiepartijen D66 en de PvdA uiten zich in gelijkluidende bewoordingen. "We moeten niet meteen als zedenmeester gaan optreden", vindt PvdA-raadslid Liesbeth Hesselink. Paul van Meenen (D66) noemt de band "overduidelijk moreel fout", maar twijfelt over de "wijze van aanpak". "Ik vraag me sterk af of een verbod de juiste reactie is."

Daar denken de oppositiepartijen en GroenLinks echter heel anders over. "Alles wat maar riekt naar extreem-rechts moet uitgebannen worden", vindt Sita Dewkalie van deze laatste partij. "Dit kun je de jeugd niet voorschotelen. Dit moet verboden worden", vindt Daan Sloos, fractievoorzitter van Leefbaar Leiden. "Lieden in een dergelijke ouffit moeten absoluut geweerd worden", zegt CDA-er Abraham Flippo, verwijzend naar de zwarte uniformen waarin de band optreedt. "Dit gaat over de schreef", aldus Paul Day (SP). Jacques de Coo van LWG/De Groenen roept op tot "onmiddellijke actie".

Maar waaruit die "actie" dan moet bestaan, daarover lopen de meningen uiteen. Volgens het CDA heeft de gemeente maar bar weinig mogelijkheden om het concert tegen te houden. "Dit blijft toch de verantwoordelijkheid van het LVC. Hierover heeft de gemeente maar weinig te zeggen", aldus Flippo. Sloos (Leefbaar Leiden) oppert de mogelijkheid van een "subsidie-sanctie". Ook GroenLinks voelt voor een financiële afstraffing. Zover willen de SP en LWG/De Groenen echter niet gaan. Wel hebben zij - evenals GroenLinks - de burgemeester opgeroepen tot ingrijpen. De burgemeester heeft de politie om advies gevraagd in deze kwestie.

LVC-voorzitter Ruud Visser heeft inmiddels een brief naar de raadsleden verstuurd, waarin hij tekst en uitleg geeft over de band. Daarin licht bij onder meer toe dat Der Blutharsch vooral populair is bij liefhebbers van gothic, een muzikale stroming met een voorkeur voor duistere thema's. De nazi-symboliek moet vooral in dit verband worden gezien, aldus de LVC-voorzitter. "Ook Kiss en Motorhead gebruiken het SS-teken op hun platenhoezen. In de popcultuur - en zeker bij de extremere muzikale stromingen - worden wel vaker dit soort verwijzingen gebruikt om te choqueren."

Ook doet Visser de toezegging dat bezoekers van het concert streng worden gecontroleerd op verboden symbolen. "Iemand met een hakenkruis op zijn voorhoofd getatoeëerd komt er absoluut niet in."

Rody van der Pols


"Onsmakelijke" band mag toch optreden
(Uit: Leidsch Dagblad, 25 september 2004)

Burgemeester Lenferink ziet geen reden om een stokje te steken voor het optreden van de omstreden Oostenrijkse popgroep Der Blutharsch. De band, die zou dwepen met het nationaal-socialisme, treedt dinsdag op in het LVC. Lenferink spreekt van "een smakeloos optreden" maar verbiedt het optreden niet.

De Leidse organisatie De Fabel van de Illegaal heeft gisteravond met het GroenLinks-raadslid Sitta Dewkalie folders uitgedeeld voor het LVC om bezoekers te waarschuwen voor het optreden. In de folders roept de Fabel op medewerkers van het LVC op de komst van Der Blutharsch aan te spreken.

Gerrit de Wit van de Fabel zegt niet verbaasd te zijn over Lenferinks beslissing. "Een band moet het wel heel bont maken, ook justitieel, wil een optreden worden verboden. Ik ben zelf ook geen voorstander van een verbod. Liever zien wij dat het LVC op zijn beslissing terugkomt en het optreden van Der Blutharsch afblaast." De Fabel had eerst wel aangedrongen op een verbod. Het CDA, de SP, Leefbaar Leiden, GroenLinks en LWG/De Groenen vonden ook dat het gemeentebestuur een stokje moet steken voor het optreden van de Oostenrijkse band.

LVC-voorzitter Ruud Visser zei eerder deze week dat hij zelf aanvankelijk ook twijfels had bij Der Blutharsch. Toch kwam hij tot de slotsom dat de groep niet nazistisch is. "Mocht iemand met harde bewijzen komen dat dat wel het geval is, dan zal ik het concert onmiddellijk afgelasten", zei Visser.

De tegenstanders van Der Blutharsch struikelen vooral over het "dwepen met nazi-esthetiek", zoals de Fabel het noemt. De Oostenrijkse band gebruikt de wolfsangel of sig-rune als logo, hetzelfde symbool als de Duitse SS hanteerde. De band verkoopt een videobox met daarop een afbeelding van het ijzeren kruis, een onderscheidingsteken voor Duitse soldaten tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Bovendien gebruikt de band de eerste vier zinnen uit het Marschlied van de Hitler-Jugend in een van hun nummers. De bandleden treden op in zwarte uniformen en werken samen met andere vermeend "neofascistische" bands uit Italië.

Silvan Schoonhoven


De folder die op 24 september bij de ingang van het LVC werd uitgedeeld door activisten

Hoi LVC bezoeker,

Aanstaande dinsdag treedt de extreem-rechtse band Der Blutharsch op in het LVC. Hoewel het LVC is ingelicht over de politieke achtergrond van deze band, wordt het concert niet gecancelled.

Der Blutharsch is een extreem-rechtse gothic band die openlijk flirt met nazi-occultisme. Zo bestaat het logo van de band uit een SS-teken en worden verschillende cd's van de band 'opgesierd' met afbeeldingen van schilderijen van nazi-kunstenaars. De centrale persoon van Der Blutharsch, Albin Julius, is de oprichter van een label dat muziek uitbrengt die afkomstig is uit het Italiaanse fascisme. Andere bandleden zijn lid geweest van fascistische organisaties en tonen openlijk hun sympathie voor fascisme.

Uit de politieke overtuigingen van de bandleden blijkt dat het geflirt met extreem-rechts geen middel is om te provoceren, zoals vaker gebeurt in de gothic scene. De leden van Der Blutharsch gaan uit van de ongelijkwaardigheid tussen mensen en door middel van hun muziek propageren ze deze denkbeelden. De Duitse overheid heeft vorig jaar om deze reden dan ook een concert van deze band verboden.

Het LVC vindt blijkbaar dat het bedrijven van extreem-rechtse politiek valt onder "artistieke vrijheid". Een gevaarlijke ontwikkeling!

Wat kan jij doen? Als LVC bezoeker kun je laten blijken dat je het er niet mee eens bent dat jouw uitgaanscentrum een plek biedt aan extreem-rechts! Spreek hierover vanavond nog een medewerker aan. Als je daar geen zin in hebt, kun je ook nog vóór aanstaande dinsdag mailen (info@lvc.nl) of bellen (071 5146449) met het LVC om hen te laten weten dat ook jij vindt dat er geen ruimte moet zijn voor extreem-rechts in het LVC !

Meer info: www.defabel.nl/40207e01.htm en www.afanederland.org

Terug