Doorbraak 2, juni 2009

Auteurs: Diverse(Blogs)

Doorbraak goes international II
(Taylan Devrim, 11 april 2009)

Op 30 maart 2009 waren we met twee Doorbraak-leden uitgenodigd op de bijeenkomst in Duitsland waar de dood van Mahir Cayan en zijn strijdmakkers herdacht werd. Die werden in 1971 min of meer doelbewust afgeslacht door de Turkse strijdkrachten. Cayan was een van de revolutionaire leiders in de jaren 60, samen met Deniz Gezmis. Ik zou een toespraak houden over Doorbraak en de strijd in Nederland, en mijn collega-Doorbraker zou enkele van zijn gedichten voorlezen. Lees verder op de Doorbraak-website.


Albayrak komt met nog genadelozer "vreemdelingenbeleid"
(Harry Westerink, 19 april 2009)

Meer repressie, meer uitsluiting en meer deportaties. Genadelozer, onmenselijker, gewelddadiger. Zo kunnen de nieuwste beleidsaanbevelingen en maatregelen tegen illegalen worden samengevat. Nieuw migratiebeleid gaat vaak gepaard met adviezen van overheidscommissies en ronkende berichten in de media. Zo ook nu. Lees verder op de Doorbraak-website.


(Foto: Eric Krebbers)
Wil de Amsterdamse PvdA-wethouder Asscher af van de Wet Inburgering?
(Willem Slaapmaat, 21 april 2009)

Een PVV-achtige kop boven een artikel lijkt de voorkeur te hebben boven nieuws belichten. De Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher geeft in De Volkskrant van 21 april 2009 opmerkelijke kritiek op de Wet Inburgering, maar de krant kopt: "Verbied neef-nicht huwelijken". Lees verder op de Doorbraak-website.


Parlementaire hangouderen criminaliseren Marokkaanse Nederlanders
(Harry Westerink, 23 april 2009)

Vervelend gedrag is kennelijk erger als het vertoond wordt door “allochtonen”. Het klagen over Marokkaans-Nederlandse “probleemjongeren” is tegenwoordig volkssport nummer een. En het verzinnen van maatregelen tegen die jongeren is inmiddels tot een geliefd tijdverdrijf geworden van Tweede Kamerleden. Dat het maken van speciale regels voor mensen op basis van hun etniciteit racistisch is, daar maalt bijna niemand meer om. Lees verder op de Doorbraak-website.


Twee mislukte aanslagen in een week
(Taylan Ozgur, 4 mei 2009)

Afgelopen week vonden er twee aanslagen plaats. Die in Apeldoorn op de koningin was live op tv te volgen, de andere is waarschijnlijk aan velen in Nederland onopgemerkt voorbijgegaan. In Turkije werd op oud-minister van Justitie Hikmet Sami Turk een aanslag gepleegd. Een vrouw probeerde zich naast hem op te blazen. De aanslag is mislukte en de vrouw is zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht. Turk heeft de aanslag ternauwernood overleefd. Lees verder op de Doorbraak-website.


Strijdbare 1 mei-bijeenkomst in Nijmegen
(Willem Slaapmaat, 4 mei 2009)

1 mei-bijeenkomst van Doorbraak (Foto: Jeroen Breekveldt)
Zo'n 35 mensen woonden de 1 mei-bijeenkomst bij van Doorbraak in Nijmegen. In de eerste inleiding gaf historicus Ron Blom inspirerende voorbeelden uit de geschiedenis van de arbeidersbeweging waarin arbeiders van uiteenlopende herkomsten samen streden. Daarna sprak Doorbraak-activist Bob Wester over hoe mensen bij de strijd tegen kapitalisme, racisme en patriarchaat betrokken kunnen worden. In ieder geval niet door de arbeidersklasse als een amorfe grijze massa te zien. We moeten juist oog hebben voor de verschillende posities die vrouwen en mannen, en "allochtonen" en "autochtonen" nog steeds hebben. Maar de kunst is, zo zei ook Blom, om de verschillen niet te hoog te laten opspelen. Lees verder op de Doorbraak-website.


Koloniaal seksisme bij "De wereld draait door"
(Harry Westerink, 15 mei 2009)

Bij de VARA zijn woedende reacties binnengekomen op een recente aflevering van “De wereld draait door” , gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk. In dat praatprogramma sprak de presentator met Robert Vuijsje, de auteur van de roman “Alleen maar nette mensen”. De hoofdpersoon van dat boek komt uit een gegoed en intellectueel milieu. Hij is op zoek naar “een echte negerin” met dikke billen, grote borsten en een groot libido. Lees verder op de Doorbraak-website.


Liever actie dan rechtszaak tegen Wilders
(Sandor Schmits, 25 mei 2009)

Het Openbaar Ministerie heeft op 20 mei 2009 bekend gemaakt dat PVV-leider Geert Wilders toch vervolgd gaat worden voor het aanzetten tot discriminatie en haat. Een poging van zijn advocaat Bram Moszkowicz om vervolging te voorkomen, is afgewezen door de Hoge Raad. Lees verder op de Doorbraak-website.

Terug