Honderden demonstranten tegen Pegida in Groningen (beeldverslag)

Stop Pegida.
Stop Pegida.
Het was een stralende dag gisteren. De dag dat Pegida als een kleumend groepje van hooguit dertig dwaalgasten neerstreek in Groningen. De Pattriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland (Pegida): hoe bedénk je het! En moet dat dan niet met één t? Zo zou je willen vragen aan die Europeanen die alleen van ‘Eigen Volk’ weten willen. Op een drietal blauwe ME-busjes na leek de toch al smalle Vismarkt verder onheilspellend verlaten.

Het was een schril contrast met de vrolijke drukte op het aanpalende plein van de Grote Markt. Daar was het gezellig, ontspannen, kleurrijk en solidair. Een vrolijke anti-demonstratie van meer dan driehonderd mensen, jong, oud, zwart, wit, lesbohehotrans, één jonge boxer en nog wat andere vriendelijke viervoeters. Er waren gedichten en optredens. De enige echte éénvrouws folkrockband “NoNo & The Sinking Ship” stal de show. Ha! Hoorde ik daar invloeden van Bob Dylan en Ed Sheeran? “Say it loud, say it clear, refugees are welcome here!” en “No borders, no nations, no deportations!”, schalde het door de straten toen we een rondje Stad deden en veel bekijks scoorden.

Vrolijke diverse demonstratie. (Foto: Sjaak Platzak)
Vrolijke diverse demonstratie. (Foto: Sjaak Platzak)
(Foto: Sjaak Platzak)
(Foto: Sjaak Platzak)
Actiebord (Foto: Sjaak Platzak).
Actiebord (Foto: Sjaak Platzak).

Wat de “Pattriotten van het Avondland” op de Vismarkt verder uitspookten, kreeg ik niet mee. Maar iets fatsoenlijks kan het niet zijn geweest. We hebben van Pegida niets meer gehoord, evenals hopelijk alle andere Groningers die bloesjesdag vierden. Later hoorden we dat activisten tot twee keer toe de route van het kleine Pegida-clubje blokkeerden en dat de route van de racisten daardoor flink ingekort moest worden. De politie greep hard in tegen de anti-fascisten, waardoor er een in het ziekenhuis belandde.

Sjaak Platzak