Keiharde politierepressie na kritiek op Zwarte Piet-racisme

Met vier agenten een anti-racistische activist aanpakken, en dan assistentie vragen.
In welhaast religieuze vervoering hebben velen het afgelopen weekeinde de intocht van de wijze witte baas en zijn dommige zwarte knecht aanschouwd. Tot en met 5 december valt ook dit jaar helaas weer nergens te ontkomen aan de koloniale verkleedpartij van Sint en Piet. Maar niet iedereen is daar blij mee, zoals bleek in Dordrecht en Amsterdam waar activisten protesteerden tegen het Zwarte Piet-racisme. Daartegen trad de politie keihard op.

Voor de politie ingreep, zag het protest er zo uit.
Op 12 november werden in Dordrecht vier activisten aangehouden, omdat ze T-shirts met de tekst “Zwarte Piet is racisme” droegen en “een platform zochten voor hun mening”. Dat merkt de politie blijkbaar aan als een strafbaar feit. Omstanders vonden dat de twee mannen en twee vrouwen “onevenredig hard” werden aangepakt. Dat blijkt ook uit het onderstaande filmpje dat is gemaakt tijdens de arrestatie van een van hen. De activist had eerst nog op rustige toon gevraagd: “Waarom moet ik weg? Wat heb ik gedaan? Ik heb toch het recht van vrije meningsuiting?” Daarop werd hij met grof geweld door diverse agenten tegen de grond gewerkt en meegesleept, zonder dat hij zich verzette. De activist is betrokken bij “een community art project” dat sinds afgelopen zomer op festivals door heel Nederland de discussie aanzwengelt over het Zwarte Piet-racisme. De dag erna, op 13 november, hield de politie in Amsterdam nog eens vijf activisten aan. (zie filmpje) Ze deelden op het Leidseplein, waar Sint en Piet kinderen stonden te indoctrineren met hun koloniale folklore, pamfletten uit tegen het racistische karakter van de Zwarte Piet-figuur.

Grof geweld.

In het verleden is al vaker duidelijk geworden dat critici van de Zwarte Piet-figuur kunnen rekenen op forse verbale en zelfs fysieke agressie. Zo kregen Doorbraak en de kunstenaressen Annette Krauss en Petra Bauer een enorme scheldkanonnade over zich heen, toen ze in de binnenstad van Eindhoven een protestmars tegen Zwarte Piet probeerden te organiseren. Ook het Van Abbemuseum kreeg het zwaar te verduren, alleen maar omdat men Krauss en Bauer de gelegenheid had geboden om hun kritische visie op het Sinterklaasfeest te geven. PVV-leider Geert Wilders eiste zelfs dat de overheidssubsidie aan het museum moest worden ingetrokken. Door de rechts-populistische heisa voelde het museum zich uiteindelijk helaas gedwongen om de protestmars op het laatste moment af te gelasten.

Met de arrestaties is een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de schandalige repressie waarmee anti-Zwarte Piet-activisten te maken kunnen krijgen. “Het is ongelofelijk dat de politie ons vooraf vertelde dat als er een pro-Sinterklaasfeest- of pro-Zwarte Piet-tekst op ons spandoek had gestaan, we geen probleem zouden hebben. Repressie is niet de manier om om te gaan met inhoudelijke kritiek”, aldus een van de arrestanten. Op straat en door de staat wordt het heilige Sinterklaasfeest te vuur en te zwaard verdedigd. Daarbij gedraagt men zich alsof de dijken op instorten staan en het water van de Noordzee het land gaat overstromen, zodra iemand aangeeft dat hij die koloniale traditie niet ziet zitten en wil vervangen door een ander type kinderfeest, zonder de gestalte van een soort achttiende eeuwse huisslaaf met kroeshaar, dikke lippen en ringen in de oren. Maar al dat nationalistische gehuilebalk neemt niet weg dat het protest tegen Zwarte Piet de laatste jaren gelukkig aardig is toegenomen.


Aan de andere kant van de Noordzee is het broertje van Zwarte Piet, de Golliwog, na jarenlang protest helemaal niet meer salonfähig. Bij de laatste winkels die nog Golliwog-poppen verkopen, wordt gedemonstreerd. In september arresteerde de politie een vrouw die zo’n pop voor haar raam had gezet om haar zwarte buurvrouw te beledigen. Later werd ze vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. In het Verenigd Koninkrijk weet de politie deze vorm van racisme kennelijk goed te herkennen, en daar treedt de lange arm dan ook direct hard op tegen het Zwarte Piet-racisme. Hun Nederlandse collega’s slaan daarentegen liever de anti-racisten in de boeien.

Harry Westerink