Protestmars van vluchtelingen uit Heumensoord tegen belabberde leefomstandigheden

Spandoek.
Spandoek.

Gisteren vond in Nijmegen een protestmars plaats van vluchtelingen die tijdelijk zijn ondergebracht in kamp Heumensoord.

Ongeveer 250 vluchtelingen liepen een stille mars van Heumensoord naar het Nijmeegse stadhuis. Zo wilden ze aandacht vragen voor de slechte woon- en leefomstandigheden in het kamp. Een aantal vertegenwoordigers van de vluchtelingen heeft in het stadhuis een brief overhandigd aan secretaris Berend van der Ploeg van burgemeester Hubert Bruls, die zelf niet aanwezig was. In die brief staan onder meer klachten over de trage asielprocedure en het ontbreken van informatie daarover. Ook ontbreekt het in het kamp aan goede en voldoende medische zorg. De hygiënische toestand is belabberd, er zijn onvoldoende sanitaire voorzieningen en de vluchtelingen vrezen het uitbreken van ziekten. In het kamp verblijven maar liefst drieduizend vluchtelingen op tijdelijke basis in provisorisch ingerichte barakken. Het ontbreekt ook aan privacy: ze hebben geen aparte slaapkamers om zich in terug te trekken of tot rust te komen. Ook zijn er geen recreatiemogelijkheden.

Mohamed Sameh Okko overhandigt de brief.
Mohamed Sameh Okko overhandigt de brief.

Eerder protesteerden de vluchtelingen ook al. En een flink aantal van hen deed ook mee aan de demonstratie voor grenzeloze solidariteit en tegen racisme van 21 november, die mede door Doorbraak was georganiseerd. Meer over de demonstratie van gisteren in dit bericht en onderstaande video. De overhandigde brief lees je hier, onderaan het artikel.

Bülent Yilmaz

Foto van een eerdere demonstratie.
Foto van een eerdere demonstratie.